Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebek Gazı Çıkarma

Doğum sonrası yeni dünyasına adapte olmaya başlayan bebeklerde en önemli problemlerden biri kuşkusuz gaz sancılarıdır. Onları oldukça rahatsız ve huzursuz eden gaz sancıları sanılanın aksine bir hastalık değil fizyolojik olarak doğal şekilde gelişen bir durumdur. Bazı bebekler gaz sancısı nedeniyle aşırı ağlama eğilimi gösterir ve bu durum annelerin endişelerini arttırabilir. 

 

Ancak kesik kesik veya sürekli ağlamanın bir rahatsızlık belirtisi değil bebeğin gazına işaret eden bir alamet olduğunu bilmenizde fayda var. Böylece bebeğinizi huzursuzluk yaşadığı durumdan çıkarmak için onu rahatlatacak hareketlerle stresini azaltmanız mümkündür.

 

Bebeklerde Gaz Sancıları Neden Olur?

 

Bebeklerde görülen gaz sendromunun iki farklı nedeni söz konusudur. Bunlardan ilki, sindirim sistemi yetişkinlerinki kadar gelişmemiş olan bebeklerin besinlere karşı verdiği tepkidir. Sindirimin yetersizliğinden kaynaklı biriken gaz dışarıya atılamamaktadır. Bebeğin rahatsızlık çekmesinin ana nedenlerinden biri bu durumdur. Ayrıca anne sütündeki laktoz da sindirim sistemini rahatsız edebilir.

 

Bebeklerdeki gazın diğer önemli nedenleri arasında ağlama veya emzirme sırasında bebeğin çok fazla hava yutmasıdır. Bu durum bağırsaklarda gaz oluşmasına, gerginlik ve basınca sebebiyet verir. Ağrılara yol açar ve şiddetli ağlamaların nedenleri arasında yer alır.

 

Bu noktada annenin de kendisine dikkat etmesi gerekir. Üşümemesi ve özellikle ayaklarını sıcak tutmaya çalışması gerekir. Çiğ sebze ve meyve tercih etmeyerek beslenme konusuna da önem vermesi önemlidir. Bu önlemlere rağmen gaz oluşumu yine de söz konusu olabilir. Ancak gazın şiddeti daha az olur ve bebeği aşırı derecede rahatsız etmez.

 

Gaz Sancıları Ne Zaman Sona Erer?

 

Bebeklerdeki gaz sancıları doğumdan sonraki ilk dönemlerde kendini hissettirir. Ancak bu süreç çok uzun sürmez ve bebeğin sindirim sistemi geliştikçe gaz sancıları ortadan kalkar. Bazı bebeklerde 4.aydan itibaren gaz sancıları sona erer. Bazı bebeklerde de 6.aya kadar gaz sancıları gözlemlenebilir.

 

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

 

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

 

Bebekler, anneleriyle iletişimlerini ağlayarak kurar. Kendilerini huzursuz ve gergin hissettiklerinde ağlama nöbetleriyle karşılaşmanız mümkündür. Gaz sancısı yaşayan bebeklerde de ağlama en önemli belirtilerden biridir. Özellikle akşam saatlerinde başlayan ağlamalar, gaz sancısına göre şiddetini artırabilir. Bu durumda endişelenmek yerine bebeğinizin gazı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunun için öne çıkan bazı belirtiler vardır. Örneğin, en önemli gaz belirtisi bebeğinizin karnındaki şişlik ve gerginliktir. Ayrıca bebeğiniz ağlama sırasında dizlerini yukarıya doğru çekme eğilimi içerisinde olur. Bu da önemli bir gaz sancısı belirtisidir. Diğer belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

 
  • Bebeğiniz huzursuzluk çıkarır.
  • Uzun süre ağlama eğilimi içerisinde olur.
  • Uyuma sırasında problem yaşar. Ayrıca beslenme konusunda da istekli olmaz.
  • Yemek yedikten sonra huysuzlaşır.
  • Karnında şişlik meydana gelir.
 

Bu belirtilerinin biri veya birkaçı bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlamanızı sağlar. Bu durumda hemen müdahale etmeniz ve bebeğinizi rahatlatmanız oldukça önemlidir.

 

Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır?

 

Bebeğinizin gazını çıkarmak için birden fazla etkili yöntem var. Hangi yöntemin bebeğinizi rahatlattığına ve gazını çıkarmasına yardımcı olduğunu yöntemleri uygulayarak öğrenebilirsiniz. Gaz çıkarma yöntemlerinin hemen hepsi bebeklerdeki gazın dışarıya çıkmasını sağlayan etkili manevralardan oluşur. İşte onlardan bazıları:

 
  • Bebeğinizin midesinin alt kısmından olacak şekilde yukarıya doğru masajlar yapabilirsiniz. Bunu yaparken çok fazla baskı uygulamaktan kaçınmaya dikkat etmeniz gerekir.

 

  • En bilinen yöntemlerden biri de bebeğinizi kucağınıza alarak sırtını sıvazlamaktır. Bunu yaparken bebeğinizin kolları ile başının omuzlarınızdan aşağıya bakmasına dikkat etmelisiniz. Burada bebeğinizin başını omzunuza sabitlediğinizden emin olmanız ve ani manevralar yapmamanız gerekir.

 

  • Diğer bir yöntemse sırt üstü bebeğinizi yatırarak bacaklarını bisiklet çeviriyormuş gibi hareket ettirmenizdir. Bebeğinizin narin bir kas ve iskelet yapısı olduğunu unutmadan bu hareketi oldukça nazik bir şekilde yapmalısınız. Bisiklet çevirme bağırsaklarda biriken gazın çıkış yolu bulmasını kolaylaştıran etkili bir yöntemdir.

 

  • Bebeğinizin karnındaki gerginliği almak ve onun rahatlamasına yardımcı olmak için elinizi sıcak suyla biraz ısıtın ve karnına masaj yapın. Burada elinizin bebeğinize acı verecek derecede sıcak olmamasına önem vermelisiniz. Bu uygulamayı temiz ve hafif ısıtılmış bir bez yardımıyla da yapabilirsiniz.

 

  • Bir başka yöntem de bebeğinizi kontrollü bir şekilde yüzüstü bacağınıza yatırmanız ve sırtınızı ovalamanızdır. Bu yöntemde bebeğinizin midesine çok fazla baskı olması halinde kusması söz konusu olabilir. Buna mahal vermemek için sırtına baskı değil masaj yapmanız gerektiğini unutmayın.
 

Bebeklerin Gazı Çıkmazsa Neler Olabilir?

 

Bebeğinizin gaz sancısı çektiği bir durumda uyuması oldukça zor olabilir. Böyle bir halde yatırılan bebeğin gün boyunca uyanma ihtimali de vardır. Yine de bir şekilde uyuması halinde bağırsaklardaki gaz şiddetine göre kusmalar meydana gelebilir. Bu durum bebeğinizin nefes almasına ve akciğerlerinin zarar görmesine neden olur. Buna mahal vermemek için mutlaka bebeğinizi besledikten sonra 10-15 dakika gaz masajı yapmanız ve bebeğinizin rahatlamış bir şekilde uyumasını sağlamanız önemlidir.

 

Gaz sancısı olan bebekler emmeye meyilli olabilir. Bu durum emme sırasında bebeğin rahatlamasıyla ve kendisini iyi hissetmesiyle alakalı bir durumdur. Ancak emme sırasında iyice hava yutulması halinde midedeki gaz sancıları daha da artmaya başlar. Böylece süreç kısır döngüye girer. Bebeğinizin gaz sancısı çektiği süre içerisinde emzirme işlemi yapmamaya dikkat etmeniz gerekir.

 

 Gaza Karşı Nasıl Bir Önlem Alınabilir?

 

Bebeklerde gaz oluşumu kaçınılmazdır. Özellikle sezaryen bebeklerde süreç daha zorlu geçebilir. Bu bebekler için doktor önerisiyle probiyotikler tavsiye edilir. Ayrıca çok ileri düzeyde sancılar çeken bebeklerin rahatlatılması için simetikon etken maddesi içeren tedavilere yönelmek gerekebilir. Kimyon yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar da bebeklerin gaz sancısını rahatlatan çözümler arasındadır. Ancak bu tür yöntemlerin doktor tavsiyesi olmadan uygulanmaması önerilir.

 

Etiketler: Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?
Ekim 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR