Bir hafta kadar süren atak haftasında bebeğinizin iştahında kesilmelerin olması gayet doğaldır. Ayrıca bebeğinizin uyku sorunu yaşaması da mümkündür. Bu dönemde elde edilen kazanımlarsa şöyle:
- Uzaklık, yakınlık gibi bilişsel kavramları anlamaya başlama
- Baloncuk yapma
- Başkalarına yemek verme
37. Hafta: Kategoriler dünyası
En uzun süren atak haftalarından biri kategoriler dünyasıdır. Bu sürece kadar bebeklerin, anne babaya ilgileri önemli bir noktaya ulaşır ve bebekler anne-babanın kendilerinden uzaklaşmasına karşı aşırı tepki vermeye başlar. Bu hafta içerisinde nesneleri kategorize etme konusundaki yetenekler, çevresiyle kurulan iletişimde de kendini gösterir.
- Nesneleri inceleme
- Nesneler arasındaki farkları anlamaya çalışma
- Dış dünyadaki olaylara karşı daha fazla odaklanma
46. Hafta: Zincirleme olaylar dönemi
Yedinci büyüme atağında sık ağlama ve huzursuzluk gibi olağan büyüme belirtilerini daha sık görmeniz mümkün. Bu süreç, 41 haftalıkken başlar ve yaklaşık olarak üç hafta kadar sürebilir. Dönem sonunda bebeğinizde fark edeceğiniz değişimler şöyledir:
- Olaylar arasında bağlantı kurmayı öğrenme
- Beslenme sırasında kaşığı kullanma isteği
- Oyuncakları farklı şekillerde kullanma denemeleri
55. Hafta: Programlar dünyası
Bebeğinizin yeni yaşını kutlarken süreç boyunca ondaki gelişime anbean tanıklık etmenin verdiği mutlulukla yeni bir döneme merhaba diyebilirsiniz. Artık çevresine karşı daha fazla ilgi duyan bebeğinizle etkileşim kurmak ve onun size karşı sevgisini daha fazla hissetmek en güzel hediyelerden biridir. Programlar haftası olarak öne çıkan büyüme döneminde bebekler, etrafındaki olayları anlamlandırma konusunda önemli beceriler elde eder. Özellikle olayları bütüncül olarak anlar ve olayların hissettirdiği korkuyu veya mutluluğu daha çok hissederler. Dolayısıyla oyunlara karşı ilgileri her zamankinden çok daha fazladır.
64. Hafta: İlkeler dönemi
En uzun süren büyüme atakları haftalarından birini ifade eden dönemde bebekler, taklit ederek yeni şeyleri keşfetme eğiliminde olur. Beş haftayı bulan dönemin öne çıkan gelişimleri şöyledir:
Etrafa karşı ilgide önemli bir artış
- Taklit etme
- Sinirli tavırlar sergileme
- Dil becerilerinde gelişim
- Bir şeyler yapmaya başlama
- İsteklerinde aşırı ısrarcı hale gelme
- Daha sık dışarıya çıkma arzusu sergileme
75. Hafta: Sistemler dünyası
Son büyüme atağı olarak ön plana çıkan sürecin en önemli özelliği bebeklerdeki ben sen gibi ayrımların sezilmesidir. Dolayısıyla kendi iradelerinin farkına varan bebekler, anne babasını daha fazla kendi isteklerini yapmaları konusunda zorlayabilir.
- Kendi ve öteki ayrımı yapma
- Koşullara göre hareket etme
- Kendi davranışını seçme
- Memnuniyetsizlik yaratan olaya karşı aşırı tepki verme
Büyüme Ataklarının Belirtileri Nelerdir?
Büyüme atakları haftaları içerisinde kendini hissettiren belirti ve işaretlerin çoğu benzer özelliklere sahiptir. Sadece belirtilerin sıklığında ve şiddetinde farklılıklar söz konusu olabilir. Büyüme atakları döneminde en çok hissedebileceğiniz belirtiler arasında sebepsiz ağlama, huzursuzluk çıkarma ve sık uyanma gibi semptomlar ön plandadır. Ayrıca iştahsızlık ve uykuya geçme konusunda zorluk yaşama da diğer belirtiler arasındadır.
En zor atak haftası hangisi ve ebeveynler bu dönemde neler yapmalı?
Büyüme ataklarının ilk haftaları son haftalarına göre daha zorlu geçer. Özellikle 7 ile 9.haftaları kapsayan dönemde görülen gaz sancıları ve sık sık uyanmadaki artış, anne babaları zorlayabilir. Yine de bunları kontrol altına almak sizin elinizde. Yapmanız gereken seslere karşı ilgi duymaya başlayan ve özellikle ritimlere karşı dikkat kesilen bebeğinizi güzel seslerle rahatlatmak.
Bebeklerde huysuzluk tablosu ve atak haftaları arasındaki ilişki nedir?
Bebeklerdeki gelişme ve büyüme ilerledikçe huzursuzluk yaratan nedenler de ortadan kalkmaya başlar. Özellikle bebeğin huzursuzluğuna neden olan mekanik sorunlar, motor becerileri arttıkça yerini daha fazla merak ve öğrenme duygularına bırakır.
Bebeklerde atak haftası hesaplama için hangi yöntemler kullanılabilir?
Atak haftası, bebeğin 40 haftalık doğumu üzerinden hesap edilir. Erken doğan vakalardaysa aradaki fark atak haftalarına eklenmesi gerekir. Örneğin, 37.haftada doğan bebeğin ilk büyüme atağı dönemi olan 5.haftası, 8.haftaya denk düşer.
Bebeklerin hem fiziksel hem de zihinsel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek
oyun halısı modellerini incelemek için kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.