Bebek Masajının Fiziksel ve Psikolojik Yararları

bebek masajı faydaları

Bebek masajı nasıl yapılır ve yararlı mıdır?


Anne ve bebeği birbirine daha çok yaklaştıran, aralarındaki bağı kuvvetlendiren "bebek masajı”nın yararları, püf noktaları! Bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlayan, anne ile bebek arasındaki o muhteşem bağı kuvvetlendiren "bebek masajı”nın hem fiziksel hem de psikolojik açıdan pek çok yararı var.

 

Bebek masajının fiziksel yararları nelerdir?

 

Masajla birlikte artan kan akışı dokulara giden oksijen miktarını artırırken lenf akışını da düzenler; bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bebeklerin kas, sinir ve iskelet sisteminin gelişmesine ve kas-sinir koordinasyonunun sağlanmasına da yardımcı olan "bebek masajı”, doğal ağrı kesici "endorfin hormonu”nun salgılanmasını sağlayarak diş çıkarma, aşı ve kulak ağrısı gibi rahatsızlıklarda ufaklığın ağrısını dindirir. "Masaj”, bebeğin bağırsaklarında biriken gazın çıkarılmasını sağlayarak bebeği rahatlatır; gece uykusunu da derinleştirir.

 

Bebek Masajı' nın Fiziksel Yararları Kadar Psikolojik Yararları da Var!

 

"Bebek masajı”nın psikolojik yararları nelerdir? Öncelikle anne-bebek arasındaki bağlanma sürecini hızlandırır. Emzirme süreci daha kolay geçer; bebeği ile daha fazla temas içerisinde bulunan annelerde süt miktarının arttığı ve emzirme süresinin uzadığı görülmüştür. Bebek kendini güvende hisseder, sevildiğini hisseder, dolayısıyla daha huzurlu olur. Annenin de kendine güveni artar; bebek masajı sırasında anne ve bebeğin salgıladıkları oksitoksin ve seratonin hormonları, stres düzeyinin azalmasını sağlar. Masaj, bu nedenle anne sütünün artışına da katkı sağlar.

 

Bebek Masajı İçin Hazırlanacak Ortam!

 

Bebek gelişimi için yararları saymakla bitmeyen "bebek masajı” nasıl yapılır? İlk önce masaj için ortamı hazırlayın. Anne ve bebeğin rahat olacağı, rahatsız edilmeyeceği bir ortam olmalı. Bebek masajına rahatlatıcı, hafif bir müzik eşlik edebilir. Oda ısısı ılık olmalı, bebeğin yatacağı zemin de yumuşak… Bebek masajı sırasında temiz bir bebek bezi ile yumuşak bir havlu da hazırlayın. Bebe yağından ellerinize sürün ve hafif, yavaş dokunuşlarla masaja başlayın (Badem yağı, zeytinyağı da önerilmekte). Bu arada temiz bebek bezini bebeğin altında açık bir şekilde tutabilirsiniz. Kendinizi güvende hissettikçe ve bebeğiniz de masaja alıştıkça, uyguladığınız basıncı yavaş yavaş artırabilirsiniz.​​​​

 

Uykusu Varsa, Bırakın Uykusunu Alsın!

 

  • Bebeğinizin uykusu varsa, uyandıktan sonra masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz masaj yaparken ağlıyorsa ve huzursuzsa masajı daha keyifli olduğu bir zamana bırakın.
  • Bebeğiniz, karnı doyduktan bir saat sonra masaj için daha keyifli ve dinamik olacaktır, unutmayın! Ayrıca "ilk”ler her zaman zordur. Masaj ilk yapıldığında bebeğiniz ağlayarak tepki gösterebilir. Bu durumda masajı bırakın. Zamanla masajın onun için daha keyifli hale geleceğini göreceksiniz. "Bebek masajı”nın en önemli amacı; bebeğinizle aranızdaki iletişimi güçlendirmektir. Siz de rahatlayacaksınız, o da! Masajın eğlenceli yanını keşfedin.

 ​​​​​​

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?

 

Bebeğinizle göz teması kurun, onun minik ayak parmaklarına dokunun. Yumuşak bir sesle ne yaptığınızı ona anlatın, onunla konuşun. Yeni doğmuş bebeklerde dikkat süresi yaklaşık 15 dakikadır. Bu süreyi düşünerek her hareketi bir ya da iki kere tekrarlayabilirsiniz. Bebeğiniz zaman içinde masaja alışır, büyüdükçe de masaj süresini artırabilirsiniz. Bebeğin dikkatini bedeninin bir noktasına toplamasını sağlayın. Örneğin; bir kolunu tutun, bebeğin kolunu hafifçe sallarken ona rahatla deyin ve gülümseyin. Bu, bebeğin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoğunlaştırmasını, rahatlamasını sağlar. Bebeğiniz dokunuşlarınızdaki olumlu mesajları böylece daha kolay anlayacaktır.

 

  • "Kol masajı”nın püf noktalarını hatırlatalım: Bebeğinizin kolunu kaldırın; omuzdan bileğe doğru önce bir elinizle, sonra da ötekiyle sıvazlayarak masaj yapın (Hint Masajı Tekniği). Aynı hareketi bilekten omuza doğru tekrarlayın. Bebeğinizin elini açın, her parmağını sırayla ovun. Elinin üstünü ve avucunun içini parmaklara doğru ovun. Daha sonra avuç içlerinizle kollarını yukarıdan aşağı doğru yuvarlayarak hafifçe ovuşturun. Bebeğinizin kolunu avuçlarınızın içine alarak, içe doğru dairesel şekilde sıvazlayarak kol masajını sonlandırın.
  • "Bebeğe yüz masajı” nasıl yapılır? Parmaklarınızı bebeğin alnının ortasına koyun. Şakaklara, oradan da yanaklara doğru masaj yapın. Baş parmaklarınızla bebeğinizin göz kapaklarını şakaklara doğru hafifçe ovun. Yine baş parmaklarınızla bebeğin burnunu yanaklara doğru hafifçe bastırarak ovun. Çeneden kulak arkalarına doğru hafifçe yüz masajına devam edin.
  • Bebeğe "karın masajı” nasıl yapılır? Ellerinizi kendinize doğru kum çeker gibi bebeğin karnından bacaklarına doğru hareket ettirin. Bebeğinizin bacaklarını havaya kaldırın, dizlerden bükerek hafifçe karına doğru bastırın. Bacaklarını bileklerinden kavrayarak sol elinizle tutun; bir önceki hareketleri yalnızca sağ elinizi kullanarak yapın. Karın masajını, parmaklarınızın ucunu bebeğin göbeğinde soldan sağa doğru yürüterek bitirebilirsiniz.

 

Bebek Masajını "Sırt Masajı” ile Bitirebilirsiniz

 

Bebeği "sırt masajı” nasıl yapılır? Bebeğinizi bir yastığın ya da battaniyenin üzerine yüzüstü yatırın. Ellerinizi, sırtında yanlamasına ileri geri hareket ettirerek masaja başlayın; ellerinizi yavaşça sırtta aşağı ve sonra yukarı doğru kaydırın. Her iki elinizi boyuna yakın bir şekilde sırtın ortasında tutun. Omurgaya dik açı oluşturacak şekilde, ellerinizle sürtme hareketi yaparak, boyundan kalçaya doğru hafif hafif kaydırarak tüm sırtını sıvazlayın. Sırtında parmaklarınızın uçlarıyla küçük daireler çizin. Bebeğinizin sırtını boyundan aşağı doğru yavaşça okşayarak sırt masajını sonlandırabilirsiniz. Bebek masajını, sırt masajı ile de bitirebilirsiniz. Belki bebeğiniz uykuya dalmış bile olabilir! 

Bebeklere "bacak masajı” nasıl yapılır? Bacak masajı, kol masajına benzer. Bebeğinizin bacağını her iki elinizle yukarı kaldırarak tutun ve ellerinizi birbirine ters yönlerde çevirerek bacağını ovun. Kalçadan bileğe doğru ellerinizin bu hareketini sürdürün. Aynı hareketi bilekten kalçaya doğru tekrarlayın. Kollara uyguladığınız burma yöntemini ellerinizi aşağı yukarı hareket ettirerek bebeğin bacağına da uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin ayaklarına da başparmağınızla topuktan başlayarak, parmaklara doğru ayak tabanını ovarak masaj yapabilirsiniz. Ayak parmaklarını teker teker ovabilirsiniz. Uzmanlar, yüksek ateşi ve epilepsisi olan bebeklere masaj yapılmaması gerektiğini söylüyor. Açık yaranın ve berelenmenin olduğu durumlarda da bebeğinize masaj yapmayın.

Etiketler: bebek masajı faydaları
Ağustos 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR