Bebek Uyutma Yöntemleri

Bebek Uyutma Yöntemleri

Bebeklerin gelişiminde uyku çok önemliyken, bazı dönemlerde bu konuda daha fazla sıkıntı yaşayan bebeklerin olması anneleri endişelendiren bir duruma neden olabiliyor. Bebeklerin gün içerisinde 12-16 saat uyuması beklenirken, uykuya dalma veya uykuda kalma süreleri uzadıkça uyku kalitesinde de önemli bir düşme söz konusu oluyor. Bu durum bebeklerin huysuzlaşmasına ve anneler için de zor geçen günlerin habercisi anlamına gelir. Yapmanız gereken bebeğinizi uyutma sürecinde birtakım konulara dikkat etmek. Böylece daha doğru bir yaklaşımla bebeğinizi uyutabilir, derin ve gerçekten ona fayda sağlayan uyku çekmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

Bebeğiniz Yorgun mu?

 

Bebekler dış dünyaya uyum sağlarken bile yorulur. Özellikle yeni doğan bebekler için bu durum daha geçerlidir. Bebeğinizin yorgun olduğu anları gözetmeniz doğru zamanda uykuya dalmasını sağlamak açısından elzem. Bu konuda yeni doğan bebekteki izlenimlerse şöyle:

 

  • Beslendikten sonra bebek yorulur ve uykuya daha meyilli bir hale gelir. Bu zaman dilimi yeni doğan bebekler için keyifli bir uykuya hazırlanmanın tam zamanıdır.
  • Huysuz olmaları ve memnuniyetsizlik yaşamaları da bebeklerin uyku zamanın geldiğini gösteren bir alarm gibidir. Böyle bir durumda onu kucağınıza almanız bile keyfini yerine getirmez ve bir an önce uykuya dalmasını kolaylaştırıcı şeylerin yapılmasını ister.
  • Yüz buruşturması, yumruk sıkma ve uzaklara bakmaları da uyku ihtiyacını gösteren en önemli belirtiler arasındadır.
 

Biraz daha büyük bebeklerdeyse durum daha da değişebilir. Yemek ve oyundan sonra uyku gibi bir düzen ortaya çıkar. Beslendikten sonra yeni doğan bebeğe göre daha fazla ayakta durur ve belki de yürüteciyle etrafı keşfetme yolculuğuna çıkar. Bu aktivite yoğunluğu nedeniyle bebek yorulur. En önemli belirti esneme, gözlerini ovuşturma ve kucağınıza aldığınızda omzunuza yatmasıdır. Üçüncü ayını tamamlayan bebeklerin gece uyku düzeni artık oturmaya başlar ve anne babalar için çocuklarının oyun mu uyku mu istediğini anlamaları da kolaylaşır. Uyku sürecini yönetmenizi kolaylaştıran yöntemlerle bebeğinizin daha sağlıklı uyumasını sağlayabilirsiniz.

 

Bebekler Nasıl Uyutulur? Öne Çıkan Yöntemler

 

Bebeği uyutma yöntemlerine geçmeden önce bu konuda bazı dikkat edilmesi gereken notları aktarmakta fayda var. Anne baba olarak şunu asla unutmamanız gerekir ki bebeğin uykusu gelmeden ve yorgun olmadan onu uyutmaya çalışmak bir sonuç vermez. Bu ideal uykunun da önünü keser ve gelişim sürecine olumsuz yansır. Bebeği uykuya dalmadan önce hafif uykuluyken beşiğe yerleştirmek gerekir. Böylece uykuya dalmadan önce yerine alışır ve kesintisiz bir uyku yaşama ihtimali artar. Çocuğun uyku ortamını sürekli değiştirmek doğru değildir. Ona güvenebileceği uyku ortamını hazırladıktan sonra sürekli ortamını değiştirmek güvensizlik yaşamasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar beslenmenin de uyku üzerindeki olumlu etkisini gösteriyor. Bebeğinizi yeteri kadar iyi beslendiğinizden emin olmak için ideal kiloda olup olmadığını sürekli takip etmelisiniz. Bu bebeğinizin gelişimiyle alakalı endişelerinizi de ortadan kaldıracaktır.

 

Bebek uyutma yöntemleri

 

Ortam sesini ayarlayın

 

Yeni doğan bebeklerin uyku sırasında sesleri bir güven unsuru olarak gördüklerini söylemek yanlış olmaz. Bu durum anne karnındayken kazanılan bir alışkanlıktır. Yeni doğan bir bebeği hastanede ziyaret ettiğinizde de onca sese rağmen mışıl mışıl uyuduğuna tanıklık edenleriniz vardır. Bu durum onları rahatsız etmek yerine rahatlatan bir durumdur. Ancak aşırı sessiz ortama alıştırılan bebekler uyku sırasında yapılan normal seslere bile tepki vermeye başlayabilir. Dolayısıyla bebeğiniz uyurken sessizliği sağlama konusunda aşırıya kaçmanıza gerek yok. Ona güvenli ortamı sağlamanız halinde evdeki fön veya elektrikli süpürge sesi uykusuna yardımcı bir araca bile dönüşebilir.

 

Anne sesinin rahatlatıcı etkisi

 

Bebekleri en çok rahatlatan ve onlara güven veren şey elbette ki anneleridir. Bu uykuya dalmalarını da kolaylaştıran bir etkendir. Sadece yapmanız gereken sesinizi masal ve ninni tonunda ayarlamanız ve ona sesinizin sıcaklığını hissettirmenizdir. Çocukların ilk dönemde işitsel ve görsel kabiliyetleri gelişmeye başladığı için annelerinin farklı ses tonlarına çok daha fazla odaklanırlar. Ninni tonundaki anne sesi, onların dikkatini çeker ve dinleme sırasında üzerlerine düşen yorgunlukla kısa sürede uykuya dalabilirler.

 

Bitkisel yağların etkisini deneyin

 

Uçucu yağlar, rahatlatıcı etkileriyle bebeklerin uykuya geçişlerini önemli ölçüde olumlu etkiler. Özellikle ortam havasına sağladıkları ferahlıkla daha sağlıklı uyku atmosferi oluşturmak için tercih edilebilir. Ancak bazı bebekler bitkisel yağlardan rahatsızlık duyabilir. Bu nedenle bebeğinizin kullandığınız yağın kokusundan hoşlanması önemli. Genel olarak lavanta başta olmak üzere papatya ve sardunya en iyi aromatik yağlar arasındadır.

 

Ilık duş iyi bir gevşetme yöntemi

 

Bebekler için uyku oldukça önemli ve bu nedenle onları uykuya hazırlamak için en iyi yöntemi seçmeniz gerekir. Ilık duş her gün uygulanması zor olsa da özellikle bebeğinizin çok huysuz olduğu bir zamanda uygulanması gereken iyi bir gevşeme yöntemidir. Bu sayede bebek rahatlar ve duş sonrası uykuya daha hızlı bir şekilde geçiş yapabilir.

 

Anne kucağında uyutma

 

En çok bilinen yöntem ve belki de en iyi çalışan bebek uyutma uygulaması anne kucağıdır. Bu anne ve bebek arasındaki iletişimin güçlü olmasından kaynaklanan bir nedendir. Böylece bebek kendini çok güvende hisseder ve gevşemeye başlar. Anne kucağı çoğu zaman bebeğin uykuya dalmasını hızlandırır. Ancak anne kucağı yöntemi bebeğin beşikte uyumasını zorlaştırır. Sürekli anne kucağında uykuya dalması gerekir.

 

Yatağında uyutmak

 

Anne için en iyi ve yorucu olmayan yöntem bebeğin kendi yatağına alışmasıdır. Böylece bebeğinizi yatağına koyar koymaz uyuması gerektiğini anlar ve uykuya dalabilir. Bunun için ona uygun bir ortamın hazırlanması ve bu ortamın sık değiştirilmemesi önemlidir. Bazı beşiklerde sallama özelliği olduğundan bebeğin uyumasını daha da kolaylaştırır. Ancak elde, ayakta veya çarşafta sallanarak uyumaya alıştırıldığında anne ve baba için süreç çok daha zahmet verici bir hale dönüşebilir.

 

Bebeği yatağında uyutmaya alıştırmanın bir yolu da ona uyku arkadaşı edindirmek. Bu yöntem, bebeğin uyku ortamında olmasını anlamasını sağlayan güzel bir uygulamadır. Ona zarar vermeyecek bir oyuncak bebek veya oyuncak ayı iyi bir uyku arkadaşı olabilir. Bu noktada seçim yaparken onu korkutmayacak ve uyku sırasında kesinlikle ona zarar vermeyecek bir oyuncak seçimi yapmanız gerekir.

 

Uyku, bebekler için çok önemli olduğundan anne ve babanın bu konuya önem vermeleri oldukça önemlidir. Genel olarak yeni doğan bebeklerde uyku direnci bir problem olmasa da giderek büyüyen ve emeklemeye başlayarak etrafını keşfetmeye merak salan bebekler, uykuya daha dirençli olur. Bunlar için iyi bir uykunun anahtarı yorgunluktur. Dolayısıyla etrafındakilerle oynayıp kendilerini yorgun hissettikleri zaman bebeğinizin uykuya hazırlanmasını sağlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

Bebeklerin rahat ve huzurlu bir uyku deneyimi yaşamalarına yardımcı olabilecek önemli unsurlardan biri de doğru uyku malzemeleridir. Bebek müslin bez çeşitleri, bu açıdan oldukça değerli bir role sahiptir. Bu bezler, yumuşak dokuları ve nefes alabilir yapılarıyla bebeklerin cildine dosttur. Aynı zamanda hafif oldukları için bebeklerin rahat hareket etmelerini engellemezler. Bebek müslin bezleri, sıcak yaz günlerinde bebekleri serin tutabilir veya kışın ekstra bir katman olarak kullanılabilir.

 

 

Etiketler: Bebek ve Uyku
Kasım 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR