Bebek ve Çocuklar için Sağlıklı Öneriler
Bebek ve Çocuklar için Sağlıklı Öneriler
Alerjik bebeklerin sayısı artıyor, ama bebek odası ürünleri de zenginleşiyor. Bebek ve çocuklar için en güvenli ve en sağlıklı oyun alanları nasıl oluşturulur?
Antialerjik Ürünler Nasıl Seçilir?
Biz onları göremiyoruz ama onlar çocuklarımızı hasta ediyor! Yatak takımlarında, şiltelerde, yumuşak döşemelerde, oyuncaklarda, oyun matı ve halılarda bulunan toz akarlarına karşı bebek ve çocukları koruyabilmek için antialerjik; tüy, toz ve bakteri barındırmayan oyun matları, tekstil ve halı benzeri ürünler seçilmeli. Alerjik semptomlara karşı anne ve babalar neler yapmalı? Alerjik reaksiyona sebep olan alerjenler arasında en kuvvetli alerjen, ev tozu akarı yani mayttır. Rinit, astım ve egzamayı da tetikleyen toz akarı ancak mikroskop ile görülebilir. Sekiz bacaklıdır, eklem bacaklı olarak adlandırılan örümcek ya da keneye benzer. İnsanların yaşadığı her ortamda görülebilen toz akarlarının dışkılarındaki ve döktükleri parçalardaki sindirim enzimleri ise alerjiye neden olur. Isırmazlar, hastalık yaymazlar ama alerjik bünyeler için tam bir tehdittirler! Anne ve babalar için korkutucu bir tablo olsa da çaresi var! Evlerdeki toz akarı alerjenlerinin etkilerini azaltmanın ipuçları bu yazıda… Toz akarlarının, toz alerjilerinin en yaygın sebebi olduğunu ama tek sebebi olmadığını da ekleyelim. Toz alerjileri, küf sporları ve evcil hayvanların deri döküntülerine bağlı olarak da oluşabilir. Korkmayın, bebekleriniz ve çocuklarınız güvende olacak, aşağıdaki ipuçlarını mutlaka okuyun!
Çocuklarda Alerji
Çocukluk çağında en sık görülen hastalıkların başında "alerji” geliyor. Alerjik hastalıklar bahar aylarında artış gösteriyor. Yetişkin ya da çocuk; ev tozu, polen, çeşitli gıdalar, katkı maddeleri, evcil hayvanların tüyleri gibi alerjenlere karşı vücudumuz abartılı bir reaksiyon gösteriyor. Başlıca belirtileri ise öksürük, nefes tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, ciltte kızarıklık ve kaşıntı. Çok küçük yaşlarda en sık görülen alerji türü besin alerjisi, daha büyük yaşlarda alerjik astım ve nezleye rastlanmakta. Bu rahatsızlıkların başlıca sebebi de yazının girişinde söz ettiğimiz üzere ev tozu akarları. Sorunun kökenine inilmedikçe de mevsimsel olmuyor, yıl boyu bu rahatsızlık devam ediyor. Anne ve babalara ilk tavsiye, nevresimleri haftada bir yıkamaya, yatakları en az ayda bir kez ters çevirmeye özen göstermeleri. Alerjik bebeklerde önce doktora danışılmalı; bebeğin ya da çocuğun alerjik durumu hakkında bilgi alınmalı. Uzman doktorun yönlendirilmesiyle gerekli testler ve laboratuvar incelemeleri yapılmalı, ardından tedavi sürecine geçilmeli.
Evde Antialerjik Bir Ortam Yaratmanın 3 Yolu!
- Ev tozu akarlarından korunmak için yatak, yastık ve yorgan antialerjik kılıflarla kaplanmalı.
- Organik pamuklu giysiler, antialerjik bebek deterjanları tercih edilmeli.
- Bebek ve çocuk odalarında antialerjik duvar boyaları, kağıt tabanlı duvar kağıtları olmalı; tekstil ürünlerinde de antialerjik, toz tutmayan, pamuk oranı yüksek ürünler satın alınmalı.
Sağlıklı Oyun Alanları Nasıl Oluşturulur?
- Unigo Dwinguler oyun matları gibi çocukların hayal gücünü geliştiren, onlara en güvenli ve en sağlıklı oyun alanlarını sunmak amacı ile tasarlanan oyun matları tercih edilmeli. Unigo Dwinguler oyun matları, tekstil ve halı benzeri ürünler olmadığı için tüy, toz ve bakteri barındırmıyor, kullanım ömrü boyunca antialerjik bir ürün olarak evlerde, bebek ve çocuk odalarında yerini alıyor. Düşme anında darbeye karşı maksimum oranda koruması da artıları arasında çünkü dolgu köpük hammaddeden tek katman halinde üretiliyor. Üstelik bu oyun matları, çift taraflı, farklı desenlere sahip.
- Sadece bebek ve çocuk odalarında değil, evin her yerinde kullanılabilen oyun halısı ya da oyun matı, minikler için ideal bir oyun alanı. Çocukların mental gelişimine de olumlu katkıları olduğu kesin. Bebek oyun halısı, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlıyor. Anne babaların yapması gereken "doğru” oyun halısı ya da oyun matını seçmek. Anti-alerjik ve dünya standartlarında bir ürün aynı zamanda kolayca temizlenebilmeli.
- Bebek ve çocuk odalarında antialerjik duvar boyaları, kağıt tabanlı duvar kağıtları olmalı; tekstil ürünlerinde de antialerjik, toz tutmayan, pamuk oranı yüksek ürünler satın alınmalı.
- Nevresimler haftada bir, 60 derecede yıkanarak temizlenmeli.
- Yataklar ayda en az bir kez ters çevrilmeli. Halılar kaldırılmalı, tüylü oyuncaklar ve kumaş kaplı eşyalar yatak odasından uzaklaştırılmalı.
Halı, En Fazla Toz Toplayan Eşyadır!
- Halı çok toz toplar ve bakteri oluşumuna neden olur. Bu nedenle antialerjik, antibakteriyel olmalı; kanserojen boya maddesi içermemeli. Bebek odası halısı, hav bırakmamalı. Antialerjik, antistatik olmalı. Bebek odası halısı asla kanserojen boya maddesi içermemeli, dünya kalite standartlarına uygun olarak üretilenler seçilmeli. Kaymaz tabanlı oluşu da bir diğer önemli özellik.
- Mobilyalar; kokusuz, su bazlı boyalar ve toksik madde içermeyen cilalar kullanılarak üretilmişse bebek ve çocuk odalarında tercih edilmeli.
- Yatak odası sık sık havalandırılmalı.
- Mümkünse odada hava temizleme cihazı kullanılmalı, havalandırma sistemine filtre takılmalı.
- Hava nem oranı yüzde 45-50’den fazla olmamalı. Gerekirse nem alma cihazı kullanılabilir.
- Toz toplayan perdeler yerine jaluzi tercih edilebilir.
Oyuncaklar da Yıkanabilmeli!
- Yerdeki ve duvarlardaki çatlakları örtün (Böylece tozlar, boşluklardan çıkamaz).
- Duvarları mümkün olduğunca boş tutun (Raflara ve resimlere dikkat edin).
- Pelüş oyuncakları dondurun. Bebeğinize yıkanabilen pelüş oyuncaklar alın ama 60 derecede yıkanmıyorlarsa, buzdolabının dondurucu kısmında 24 saat bekletebilirsiniz. Böylece akarlardan korunabilirsiniz.
Etiketler: Bebek ve Çocuk Sağlık
Kasım 10, 2023
Listeye dön