Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebeklerin Ek Gıdaya Geçişi

Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar, ek gıdayla birlikte anne sütü de bebeğinizin ana beslenme kaynağı olmaya devam edebilir. Emziren annelerin, genellikle ek gıdaya geçiş sürecinde kafaları karışır. Bebeklerini ne zaman ek gıdaya geçirecekleri, ilk olarak ne yedirecekleri, geçiş sürecinde emzirmeye devam edip etmeyecekleri akıllarını karıştırır. İşte bu soruların yanıtlarını aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.

 

Bebek Ek Gıda

Bebekler Ne Zaman Ek Gıdaya Geçebilir?

 

Dünyanın her köşesindeki uzmanlar, anne sütünü yaşamın ilk altı ayında birincil beslenme kaynağı olarak öneriyor. Bebeğiniz altı aylık olduğunda anne sütü hala sağlıklı ve faydalıdır ve çocuğunuzun birincil beslenme kaynağı olmaya devam etmelidir. Ancak, bebeğiniz dünyadaki altıncı ayını doldurduktan sonra özellikle demir, protein ve çinko içeren ek besinlere ihtiyaç duymaya başlar. Emzirmeye devam etmekle birlikte, ek gıdaya geçişe de hazırlanabilir. Bu noktada, bebeğiniz bebek maması veya katı yiyecekler için hazır demektir.

Ayrıca bebeğinizin, ek gıdaya geçmeye hazır olup olmadığını aşağıdaki ipuçlarına bakarak anlayabilirsiniz:

 

  • Oturmaya başlar ve yardım almadan başını kaldırır.
  • Sizin yemeğinizle ilgilenmeye başlar.
  • Bir şeyleri kapar ve ağzına götürür.
  • Artık ağzına verdiğiniz bir kaşık yemeği yutabilir.
  • Çiğnemeye başlar.
 

Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Emzirme İşlemi

 

Peki, ek gıdaya geçiş sürecinde emzirme seansları nasıl olmalı? Ek gıda, hiçbir zaman anne sütünün yerini tutamaz. Bebeğiniz ek gıdaya geçerken, emzirme ve anne sütü hala çok önemlidir. Uzmanlar, bebek 1 yaşına gelinceye kadar, ek gıdalarla birlikte anne sütü verilmeye devam edilmesini tavsiye ediyor.

 

Ek Gıdalara Nasıl Başlanır?

Ek Gıdaya Geçiş Süreci

İlk olarak bebeğinize yavaş yavaş mama vermeye başlayabilirsiniz. Püreli et (hindi, tavuk, sığır eti) ve yüksek oranda demir ve protein içeren yiyecekler, ardından yumuşak sebze püreleri ve meyvelerle devam edin. Bebeğiniz ilk başta katı yiyecekleri reddedebilir veya yeni yiyecekleri yemekte zorlanabilir. Ama yılmayın, denemeye devam edin. Bu süreç biraz pratik ve sabır gerektirebilir, ancak çocuğunuz eninde sonunda katı gıdaları yemeye başlayacaktır. Emzirmeden önce bebeğinize birkaç kaşık katı yiyecek vermeyi deneyin, çünkü henüz karnı aç olan bebeğiniz, yeni yiyecekleri denemeye daha açık olabilir. Bu süreçte tabii ki bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Beslenmesine yeni yiyecekler eklemek için birkaç gün bekleyin, böylece bebeğinizin yeni bir şeye tepki gösterip göstermediğini anlayabilirsiniz. Kesilip pişirilmiş sebzeler ve yumuşak meyveler gibi yiyecekler vermeye başlayabilirsiniz. Ancak kuru üzüm, fındık, bütün üzüm, sosis patlamış mısır gibi bebeğinizin boğulmasına neden olabilecek yiyeceklerden uzak durun. Anne sütü ve ek gıda ile beslemeyi tercih ediyorsanız, hangisini ilk önce vereceğiniz önemli değildir. Genel olarak konuşursak, çoğu anne, altı ila dokuz aylık bebeklerine katı yiyecekleri daha çok aperatif olarak veriyor. Yani ana öğün olarak anne sütü vermeye devam ediyorlar. Sabah uyandığınızda ilk olarak bebeğinizi emziriyor, daha sonra katı gıdalar veriyorsanız ve bunda bir sorun yaşamıyorsanız, bu rutine devam edin. Bu aşamada emzirme ile ek gıda verme arasında ne kadar süre olması gerektiğini söylemek zordur çünkü her bebeğin farklı ihtiyaçları vardır. Bazıları günde üç öğüne ihtiyaç duyabilir, bazıları ise daha fazlasına…

Ek Gıdalara Nasıl Başlanır?

 

Ek Gıdaların Dışkılamaya Etkisi

 

Katı yiyecekler yemeye başladığında bebeğinizin dışkısında renginde ve katılığında değişiklikler olduğunu fark edebilirsiniz. Genellikle artık dışkı daha kalındır ve yediği yiyeceklerin rengini alabilir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizde kabızlık gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle, bu süre zarfında çocuğunuzun sıvı alımına dikkat edin. Çok fazla emzirme seansı çok hızlı bir şekilde ek gıdalarla yer değiştirdiği takdirde bebeğiniz yeterince sıvı alamayabilir. Kabızlığı gidermek için bebeğinizi daha sık emzirmeye çalışın.

 

Ek Gıdalarla Birlikte Emzirme İçin Örnek Program

 

Altı ila dokuz ay arasında bebeğiniz katı yiyecek yemeye alışmaya başladığında, tükettiği ek gıdayı giderek artırabilirsiniz. Dokuz aylık olduğunda bebeğiniz için rutin bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Dokuz ile 12 ay arasında, günde üç ila dört kez katı gıda verebilirsiniz. Aşağıda, dokuz ay-12 ay arasındaki bebekler için örnek bir beslenme programı bulabilirsiniz.

Bebeğinizi beslemenin doğru ya da yanlış bir yolu olmadığını unutmayın, ancak bazı kurallara ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki programı deneyebilirsiniz.

  • 05:00: Uyandırma/Emzirme
  • 07:00: Kahvaltı
  • 08:00: Şekerleme
  • 10:00: Emzirme
  • 12:00: Öğle yemeği
  • 13:00: Şekerleme
  • 15:00: Emzirme
  • 17:00: Akşam yemeği
  • 19:00: Yatma zamanı / Emzirme Bebeğinizin gece bir kere emmek için uyanması normaldir.

 

Ne Zaman Anne Sütü Tamamen Kesilip Katı Gıdaya Geçilir?

Anne Sütü

Zamanla bebeğiniz daha katı yiyecekler yemeye alışacaktır. 1 yaşındayken, çok çeşitli yiyecekleri yiyor olacak. Katı yiyecekler, 18-24 aylıkken çocuğunuzun ana yemeği olacak ve emmek de onun için atıştırmalık halini alacak. Yine de çocuğunuz hala anne sütüne ihtiyaç duymaya devam edecek. Yani 1 yaşını dolduran ve yürümeye başlayan çocuğunuz katı gıdayla birlikte anne sütü almaya devam edebilir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun anne sütüne ne kadar ihtiyaç duyduğu konusunda size bilgi verecektir. Ama unutmayın; emzirmeye devam etmek istiyorsanız, durmanıza gerek yok. Uzmanlar; emzirmeye, siz ve çocuğunuz arzuladığı sürece katı yiyeceklerle birlikte devam edebileceğinizi söylüyor.

 

Etiketler: Bebeklerde Ek Gıda
Eylül 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR