Bebeklerde İşaret Dili

Bebeklerde İşaret Dili

BEBEKLERDE İŞARET DİLİ, ZEKA GELİŞİM HIZINI ARTTIRIYOR!

 

İşaret dili sadece işitme duyusunda problem görülen bireyler için değil! "İşaret Dili” bebeklerde zeka gelişim hızını da arttırıyor.

 

İşaret Dili, Sadece işitme Sorunu Yaşayan Çocuklarda Kullanılmıyor!

 

Araştırmacılar ve eğitimcilere göre işaret dili, işitme sorunu yaşamayan çocuk ve yetişkinler üzerinde de etkili. Kendini işaretlerle ifade edebilen, işaret dilini öğrenen bebekler, yaşıtlarına nazaran daha erken konuşmaya başlıyor; hareketlerini kontrol etmeyi öğrenebiliyor. İşaret dili bebeklerde zeka gelişim hızını da artıyor. Bebekler -özellikle konuşamadıkları dönemde- kendilerini vücut diliyle ifade ederken onların ihtiyaçlarını anlamaya çalışan anne ve babalar canla başla mücadele eder! Örneğin; ağlamak, bebekler için bir tür iletişim şeklidir ama tek iletişim şekli de değildir. Bebeklerin vücut hareketleri, gülümsemeleri, jestleri ve sesleri de bize neye ihtiyaç duydukları yönünde ipuçları verir.

 

Bebeğin Ağlaması Aç Olduğu Anlamına Gelmeyebilir!

 

Üstelik bebeklerin tepkileri, ebeveynlerine karşı daha yoğundur; anne ve babaları yanlarındayken daha şiddetleri ağlamaları gibi… Ağlamak ise her zaman aç olduğu anlamına gelmez. Rahatsızlığını, bir ihtiyacını belli etmek için farklı şekilde ağlayabilir ve anne-babalar da zamanla bu hareketleri çözmeye başlar. Öncelikle anne ve babaların bu hareketleri tanımak için sabırlı olması şart. Zamanla bebeğin ne demek istediğini çözmeye başlayacağız! Gözlemci olmak da önemli çünkü bebeğin kişisel dilini böylelikle anlayacağız.

 

Bebeklere İşaret Dili Nasıl Öğretilir

 

Peki bebeğe işaret dili nasıl öğretilir? Bebeğin iletişim kurmaya başlaması, anne ve babaların en mutlu olduğu anlardan biri olsa gerek! Yavaş yavaş mırıldanmaya başlaması, sesler çıkarması, sosyal olması bebekle kurulan bağın daha çok artmasını sağlayacak. İşte o anlarda siz bir kelime söylediğinizde bir işaret yapın ya da adını söylediğiniz nesneyi işaret edin. Her zaman bu aynı işareti gösterin ve tekrar edin, "o” kelimeyi söyleyin. Göreceksiniz ki belli bir zaman sonra bebeğiniz "o” işareti kendi yapacak. Bu aşamadan sonra daha eğlenceli hale getirin bu süreci… Bir oyun gibi algılasın, eğlensin ki öğrenebilsin.

 

 Kendi "İşaret Dili”nizi de Oluşturabilirsiniz!

 

Uzmanlar, ebeveynlere farklı işaret gruplarını öneriyor. Amerikan İşaret Dili’ne göre yapılan bir işaretler programını da uygulayabilirsiniz, kendinize göre bir sistem de oluşturabilirsiniz. Başlangıç noktanız şu olabilir: Bir kelimenin anlamını belli eden herhangi bir jest… Bunu belirleyin. Örnek verelim: "Yemek”i ifade etmek için parmak uçlarınızı dudağınıza koyabilirsiniz. "Nerede?” diye sorunca omuzlarınızı kaldırıp avuçlarınızı açabilirsiniz. "Korku” ifadesi olarak göğsünüze hafifçe vurabilirsiniz. "Bitti/ Gitti”yi anlatmak için avuç içleriniz karşıya bakacak şekilde ellerinizi iki yana açabilirsiniz. "Araba”yı, hayali bir direksiyonu çeviriyormuş gibi ifade edebilirsiniz.

 

 Bebeklere İşaret Dili Öğretmenin 6 Önemli Yararı!

 
  • Kendini işaretlerle ifade edebilen bebekler, anne ve babalarıyla daha iyi iletişim kuruyor.
  • Yaşıtlarına oranla daha erken konuşmaya başlayabiliyor, uzun cümleler kurabiliyor. Hareketlerini kontrol etmeyi öğrenebildiği gibi kelime haznesini de önemli bir oranda artıyor.
  • İşaret dili bebeklerde zeka gelişimini destekliyor.
  • Araştırmalara göre temel işaret dili alfabesini öğrenen çocuklar, hecelemede daha çok gelişim gösteriyor. Kasların kendilerine ait hafızaları olduğu için bir kelimenin hem sözel hem de fiziksel olarak hecelenmesi, hatırlanmasını kolaylaştırıyor.
  • Çocuklarda işaret dili, küçük motor becerilerini de geliştiriyor çünkü işaret dili, el becerisini gerekli kılıyor. Küçük kasların güçlenmesi, koordinasyon eksikliğinin giderilmesi açısından faydalı.
  • İnsanlar iletişim kurarken beden dillerini kullanmaya yatkın olduklarından işaret dili, aynı zamanda kelime haznesini de geliştirmekte. Bir kelimeyi hem duyarsınız, hem görürsünüz. Bu da beyin üzerinde daha büyük bir etki bırakır. İletişim becerileri açısından da önemli katkıları olduğu kesin. Örneğin, otizmli kişilerin de işaret dili gibi araçlar kullanarak daha kolay iletişim kurdukları gözlemlenmiştir.

 

Konuşmaya Başlayan Bebeklerde İşaret Dilinin Önemi!

 

Bebeklerde işaret dilinin zeka gelişim hızını artırdığını yukarıda da vurguladık. İşaret dili özellikle konuşmaya başlayan bebekler için yararlı. Anlatmak istediklerini işaretlerle ifade etmeyi başarabilen bebekler, duygularını da işaretlerle gösterebilir, ondan beklenilen şeyler karşısında da hareketlerini kontrol edebilir. İşaret dilini öğrenen bebeklerin iki yaşından önce uzun cümleler kurabildiği de uzmanların altını çizdiği bir diğer önemli gelişme.

 

Etiketler: Bebeklerde İşaret Dili
Ekim 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR