Bebeklerin dil öğrenme becerileri yetişkinlere oranla çok daha yüksek düzeydedir. Bebekler, maruz kaldığı dili öğrenmeye başlar. Bebeklerin kendi ana dillerini öğrenmeleri de maruz kalma yöntemiyle gerçekleşir. Bu beceriden faydalanarak bebeklerin farklı dillerde temel kazanmasını sağlamak mümkündür. Ancak bunu yaparken bazı noktalara dikkat edilmesinde fayda var. İşte bebeklerin dil öğrenme yetenekleriyle ilgili bilmeniz gerekenler…
Bebeklere İngilizce Öğretme Yöntemleri
Bebeklerde dil öğrenimine erken dönemde başlanabilir. Yapılan araştırmaya göre bebekler, yabancı dil ile kendi temel dilini ayırt etme becerilerine sahiptir. Üstelik yabancı kelimeleri öğrenme ve onları anlama yeteneğine de sahip olabilirler. Bunun için erken dönemde ana dilini öğrenirken ikinci bir dile temel atma imkanı da vardır. Böylece çocuklar, ileride yabancı dili öğrenme konusunda sıkıntı çekmez ve daha akıcı bir şekilde konuşma imkanına sahip olur. Bu konuda izlenecek bazı yöntemler şöyle:
Şarkılar ve Tekerlemeler
Dil öğrenmenin pratik yolu olabildiğince çocuğunuzu hedef dile maruz bırakmak. Bunun için şarkı ve tekerlemelerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca hedef dilde çizgi film gibi ilgi çekici yayınları da çocuğunuza izletebilirsiniz.
Renkli ve Eğlenceli Eğitici Oyuncaklar
Dil öğrenimini daha eğlenceli hale getiren ve bebeğin ilgisini çeken en cazip yollardan biri de eğitici oyuncaklar. Özellikle renkli ve eğlenceli oldukları için her zaman bebeğin ilgisini çekebilir. Hedef dilde ana kelimeleri ve sayıları öğreten, renkleri kavramasını sağlayan oyuncaklara yönelebilirsiniz.
Hikayeler ve Kitaplar
Çocuğunuza günlük rutin olarak hedef dilde hikaye okuyabilirsiniz. Ya da video siteleri üzerinden hedef dildeki çocuk hikayelerini dinletebilirsiniz. Bu sayede çocuğun yabancı dili tanımasını sağlamış olursunuz. Ayrıca maruz kalma etkisini arttıracağı için dil becerisini de geliştirir.
İngilizce Dil Gelişimi ve Erken Yaşta Öğrenme
Erken dönemde dil becerisi kazanan çocuklara sahip olmak için bir dizi altın kuralları tatbik etmenizin önemi büyük. Böylece çocuğun dile adapte olması kolaylaşır ve öğrenme isteği de artar. Bunlar arasında en önemli konu erken dönemde öğrenmeye başlamadır. Ne kadar erken başlanırsa o kadar fazla verimlilik alınması mümkündür. Çünkü çocukların ilk dönemleri, dil öğrenme becerisi ve bu yöndeki alıcıların en aktif olduğu dönemdir. Dolayısıyla ana dille birlikte hedef dilin birlikte yürümesi bebeğin dil becerilerine önemli katkılar sağlar.
Aktif katılım da sürecin önemli bir kuralıdır. Örneğin, gündelik rutinde anne babanın hedef dilde iletişim kurması ve bebeğin düzenli şekilde bu iletişime maruz kalması gerekir. Çocuğun gündelik tekrarla sürekli hedef dile maruz kalmasına dikkat edildiğinde öğrendiği kelimeleri kullandığına tanıklık edebilirsiniz. Bu durum anne babaların süreci daha fazla sahiplenmesine yardımcı olan bir gelişmedir.
Eğlenceli aktiviteler, dil öğrenme sürecini bebek açısından çok daha neşeli hale getirir. Bu durum daha fazla kelime öğrenmesini ve hedef dili daha iyi tanımasını sağlar. Özellikle hedef dilde hazırlanan sesli kitaplar, renkleri, rakamları tanıtıcı aletler dil öğrenme sürecinde kullanılabilir.
Sürecin en önemli aşamalarından biriyse tekrar ve maruz kalma sıklığıdır. Bebekler, maruz kalma yöntemiyle dil öğrenir. Dolayısıyla hedef dili öğrenmesi için de düzenli şekilde dile maruz bırakılması lazımdır. Bunun sıklığı ne kadar fazla olursa öğrenme o kadar hızlı ilerler. Dolayısıyla gündelik rutin içerisinde mutlaka bebekler hedef dile maruz bırakılmalı, aktivite veya hiçbiri olmadığında video kanalları sayesinde hedef dilde bir çizgi film izletilmelidir.
Sürecin başarılı şekilde ilerlemesine yardımcı diğer bir konu da sabır ve sevgidir. Anne babaların sabırlı bir şekilde süreci takip etmesi ve temel basamakları uygulaması şarttır. Böylece bebeklerinin hedef dili anladığını ve hatta konuştuğunu fark edebilirler.
Aileler İçin Pratik İpuçları
Anne babalar için süreci eğlenceli hale getirmenin pratik yolları var. Böylece çalışan anne babaların çocuklarına dil becerisi kazandırma istekleri daha kolay bir şekilde gerçekleşirken verimlilik de sağlanabilir. Burada dikkat edilecek husus, maruz kalma ve gündelik tekrarlar konusunda ısrarlı şekilde hareket etmek.
- Müzikal oyunlar: Bebeğin dil becerisini geliştirirken annesiyle birlikte yaptığı etkinlikler çok daha fazla etkili olabilir. Bu noktada müzikal etkinliklerden yararlanma yolu seçilebilir. Hedef dildeki müziğin dinlenmesi ve sözlerin tekrar edilmesi gibi.
- Etkileşimli hikayeler: Hedef dildeki hikayelerdeki konuşmaları farklı tonlamalarla bebeğinize söylemeniz onun ilgisini çeker. Dile olan ilgisini artırır. Daha fazla kelime öğrenmesine yardımcı olur. Etkileşimli hikaye metodu, bebeklerin eğlenirken dil öğrendikleri bir yöntemdir.
- Parmak oyunları: Hedef dildeki kelimelerin jest ve mimiklerle çocuğunuza öğretilmesine dayalı bir yöntemdir.
Bunların yanı sıra teknolojiden de faydalanmak gerekir. Sesli hikayeler, hedef dildeki çizgi film veya müzikaller gibi yöntemler, çocuğun ilgili dile maruz kalmasına yardımcı olur. Ancak bu durumun tek başına dil öğrenme sürecine verimli şekilde etki etmesi söz konusu değildir. Bu tip desteklerin verimini daha da üst seviyeye çıkarmanın yolu anne babanın da sürece dahil olmasıdır. Böylece hem duygusal hem de fiziksel etkileşimle dil öğrenme süreci çok daha erken sürede tamamlanabilir.
Hedef dili öğrenme dil gecikmesine neden olur mu?
Anne babaların en önemli endişeleri arasında hedef dili öğrenirken bebeğinin ana dili öğrenmeyeceğine dair endişeler yatar. Ancak yapılan araştırmalara göre bebeklerin iki dile birden maruz kalmasında herhangi bir sakınca yok. Ayrıca bu durum dil becerilerine olumlu şekilde yansır. Çünkü bebeklerin sesleri ayırt edebilme yetisinin olduğu anlaşılmıştır. Bazı durumlarda dil gecikmesi yaşansa da bu durum çoğu zaman görülmez ve dil becerilerini etkilemez.
Bebeklerde Yabancı Dil Eğitimi için Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde yabancı dil eğitimi ne zaman başlanması gerekir?
Bebekler doğduklarında dil öğrenimine hazır olarak dünyaya gelir. Dolayısıyla ilk dönemden itibaren dil öğrenimine başlanmasında herhangi bir sakınca söz konusu değildir. Öğrenim sürecinin verimliliği açısından erken dönemde başlamak oldukça fayda sağlar.
Bebeğin birden fazla dille büyümesi sakıncalı mı?
Bebekler, birden fazla dile maruz kalarak büyüyebilir. Bu durum bebeklerin dil gelişimine olumsuz bir etki yaratmaz. Tersine bir şekilde dil becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
Teknolojinin dil öğrenmedeki yeri nasıl olmalıdır?
Anne babalar dil öğrenme sürecinde teknolojiden elbette faydalanma yoluna başvurması gerekir. Sesli hikayelerden hedef dildeki videolara kadar çeşitli yayınlardan faydalanmak mümkün. Ancak bu sürece anne babanın da dahil olması bebeğin dil öğrenimini hızlandırması bakımından önemlidir.
İkinci dil öğrenmenin bebeğe faydası nedir?
Okul dönemindeki akademik başarısını doğrudan etkiler. Ayrıca iletişimde kendisine olan güveni artar. Yabancı dili daha iyi kavrar ve başka kültürlerle etkileşime geçebilir. Anlama, kendini ifade etme becerisi gelişeceğinden özgüven kazanır.
Bebeğim hedef dili ne zaman öğrenmeye başlar?
Bu süreçte anne babaların sabırlı olası gerekir. Öğrenme, bebekten bebeğe farklılık gösterir. Ayrıca kullanılan yöntem, yardımcı materyal seçimi gibi değişkenler de süreci etkiler. Önemli olan sabırla bebeğinizi bu yönde motive etmek ve onu zorlamamaktır. Süreci eğlenceli bir hale dönüştürmek suretiyle hızlıca sonuca gidilmesi mümkündür.