BEBEKLERİN DİŞ ÇIKARMA SÜRECİ
Genellikle 6-7 aylık bebeklerin ilk dişlerinin çıktığı görülse de bazen 12-16 ayı da bulabilen "diş çıkarma süreci”, bebekler için de ebeveynler için de kolay bir süreç değildir. Bebeklerde diş çıkarma sürecindeki huzursuzluk belirtileri, dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya kadar sürebilir.
Diş çıkarmanın belirtileri, bebeklerin diş çıkarma sürecini kolay atlatabilmesi için pratik öneriler...
Genellikle 6-7 aylık bebeklerin ilk dişlerinin çıktığı görülse de bazen 12-16 ayı da bulabilen "diş çıkarma süreci”, bebekler için de ebeveynler için de kolay bir süreç değildir. Bebeklerde diş çıkarma sürecindeki huzursuzluk belirtileri, dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya kadar sürebilir.
Diş Çıkarma Süreci, Diş etinin Açılmasından Önce Başlar!
Bebeklerde diş çıkarma süreci nasıl başlar? Diş çıkarma belirtileri nelerdir? İştahsızlık, huzursuzluk, artan tükürük, uyku düzensizliği, ellerini ısırması, ağız çevresindeki hafif döküntü; bebeklerin diş çıkarma belirtileri olarak özetlenebilir. Bebeklerde diş çıkarma süreci, diş etinin açılmasından önce başlar ki bu belirtiler görülmeye başlandıktan sonra bebeğin ilk dişinin görülmesi 2-3 ayı bulabilir. Bebekler, diş çıkarırken ateşlenebilir. Bebeğin diş çıkarma sürecinde ateşinin 37 dereceye kadar yükselmesi normal olarak görülürken bebeğin ateşinin 38 derece ve üstünde olmasını ishal de takip ederse doktorunuza danışmanızda fayda var. Bebeğiniz diş çıkartıyor olsa bile bu durum, başka bir hastalığın da habercisi olabilir. Bebekler diş çıkarma sürecinde diğer hastalıklara daha yatkındır; dolayısıyla iyileşmeleri de pek kolay olmayabilir.
Bebeğinizi Yemek Yemeye Zorlamayın!
Bebeklerin diş çıkarma sürecinde anne ve babaları zorlayabilecek durumlardan biri de bebeğin beslenmesidir. Bebeklerin diş etleri çok hassaslaşır, dolayısıyla yemek yemeyi de reddedebilirler. Bu dönemde bebekler, yemek yemeyi istemeyebilir, dolayısıyla kilo alımı da yavaşlayabilir. Anne sütü ihmal edilmemeli, mama takviyesiyle sürecin atlatılmasına çalışılmalıdır. Telaşa hiç gerek yok! Bebek, yemek yemeye de zorlanmamalı. Soğuk meyve püreleri, yoğurt ve su, bebeğin ağrısını hafifletebilir; besin ve su kaybının da önüne geçilebilir. Uzmanlar, bebeklerin diş çıkarma sürecinde mümkün olduğu kadar ılık, hatta soğuk yiyeceklere ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor. Çiğneyebilmesi için de soğuk muz, havuç, yeşil soğanın beyaz kısmı (özellikle yeşil soğanın kaşıntı ve ağrıyı kesici özelliği bulunmakta), salatalık veya kereviz sapı verilebilir. Buzlukta 10 dakika bekletilen kereviz sapları, bebeğin dişlerini kaşıması için iyi bir fikir! Aynı şekilde beslenme filesi içine koyabileceğiniz dondurulmuş meyveler de bebeğin hoşuna gidecektir. Buz küplerinde dondurulan anne sütü de beslenme filesinde bebeklere verilebilir.
Bebeklerin Diş Çıkarma Sürecinde Diş Kaşıma Önerileri!
Emzik kullanan bebekler için bir öneri: Bebeğinizin emziğini bir bardak suyun içine daldırın, emziğin ucunu sıkıp bırakarak içine su doldurun. İçine su doldurduğunuz emziği dondurduktan sonra bebeğinize verin. Yemeklerden önce bu emzik sayesinde diş etlerini yatıştıracaktır. Böylelikle iştahsız bebeklerin yemek yemesi de kolaylaştırılabilir. Buzdolabında dondurularak (dondurucu değil/ soğuk olması yeterli) kullanılan diş kaşıyıcılarını da tercih edebilirsiniz. Kaşıntıyı ve huzursuzluğu gidermeye yardımcı olacak dişliklerin, diş kaşıyıcıların da doğal malzemelerden imal edilmiş olduğuna, herhangi bir katkı maddesi içermediğine dikkat edilmesi gerektiğini siz zaten biliyorsunuz! Bebeklerin diş çıkarma süreci, son derece normal bir süreç. Eğer başka bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, bebeğinizin doktoruna başvurabilirsiniz. Yoksa acil bir durum yok. Bebeğiniz diş çıkarırken siz de "diş”inizi biraz sıkacaksınız! Bebeğinizin ilk diş muayenesini ise 12’nci aydan sonra veya ilk diş çıkışından altı ay sonra yaptırmayı unutmayın. 18’inci aydan itibaren de çocuğunuza diş fırçalamayı öğretebilirsiniz.