EVİNİZİ TEMİZLERKEN ÇOCUKLARINIZIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMAYIN!
Güvenli ev temizliği prensibini elden bırakmayın ve kullandığınız ürünlerin yoğun kimyasallar içermediklerinden emin olun... Çocuklu evler, eskisinden çok daha fazla ve hızlı kirlenir. Bu da annelerin sık sık temizlik yapmasına neden olur. Ama evinizi temizlemeye başlamadan önce, kullandığınız temizlik malzemelerinin hem kendiniz, hem de çocuğunuz için ne kadar sağlıklı olduğunu iyi bilmelisiniz. Bol kimyasal içeren, sağlıklı olmayan temizlik malzemeleri özellikle çocuğunuzun gözlerini, solunum yollarını ve cildini olumsuz yönde etkileyebilir. Uzmanlar, anne-babaların, sterilize bir ev ile bebeğin/çocuğun sağlığı arasında bir denge kurabileceğini söylüyor. Kullandığınız temizlik ürünlerinde ve temizlik yöntemlerinde basit değişiklikler yaparak, bebeğinizi/çocuğunuzu gereksiz risklere maruz bırakmadan evinizi temiz tutabilirsiniz.
Ev Temizleyicileri Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?
Yoğun kimyasal içerikli ev temizleyicileri, sadece mikropları öldürmek ve sert lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğinizin/çocuğunuzun sağlığını çeşitli yönlerde etkileyebilirler. Güvenli ev temizliği yapılmadığında bebek ve çocuklarda ne gibi etkiler ortaya çıkabilir?
Egzama: Bebeklerin cildi son derece duyarlıdır ve yapılan araştırmalar, ev temizleyicilerindeki ve deterjanlardaki tahriş edici alerjenlerin cilt tahrişine neden olabileceğini göstermiştir.
Solunum yolu tahrişi: Ev temizleyicilerinden çıkan dumanlar, bebeğinizin solunum yollarını tahriş edebilir, alerji veya astım semptomlarını daha da kötüleştirir.
Göz tahrişi: Evdeki temizlik deterjanlarından çıkan duman ve kokular, ayrıca bebeğinizin gözlerini tahriş ederek kızarıklığa ve sulanmaya neden olabilir. Bazı temizleyiciler doğrudan gözlere sıçrarsa, ciddi hasara yol açabilir.
Alerjiler: Bazı araştırmacılar, çok temiz bir eve sahip olmanın, çocuklarda uzun vadeli alerji riskini artırabileceğine inanmaktadır. Buna hijyen hipotezi denir. Bazı mikroplara maruz kalmadan, bir çocuğun bağışıklık sistemi normal şekilde gelişmeyebilir. Bunun yerine, aşırı duyarlı hale gelir ve polen veya tehlike gibi zararsız alerjenlere aşırı tepki vermeye başlar.
Zehirlenme: Bazı ev temizleyicileri, ftalat gibi kimyasal maddeler içeren kokulara sahiptir. Bu maddelerin sağlığa etkileri kesin olarak bilinmese de, bazı çalışmalar ftalatlar ve bozulmuş hormon seviyeleri arasında olası bir bağlantı buldu.
Çocukların Sağlığını Tehdit Etmeyecek Güvenli Ev Temizliği İçin İpuçları Çocuğunuzu sağlıklı ve evinizi temiz tutmanın birçok yolu vardır. İşte bunun için birkaç ipucu..
Daha güvenli ev temizleyicileri seçin: Uzmanlar; daha az yakıcı ve hem çevreye, hem de vücuda zarasız olan ev temizleyicileri aramanız gerektiğini söylüyor. Üzerinde ‘Organik’ ve ‘toksik olmayan’ temizleyicileri ya da ‘petrolsüz’, ‘biyolojik olarak çözünebilir’, ‘fosfatsız’, ‘VOC içermeyen’ veya ‘çözücü içermeyen’ ibareleri bulunan ürünleri tercih edin. Bir ürün paketlenmiş ise, organik ürün olup olmadığını; üzerindeki etiketinden ve etiketinde bulunması gereken; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu, yönetmeliğe göre üretildiğine dair ifade ve sertifika numarasına bakarak anlayabilirsiniz. Şüpheli bir etiketleme söz konusu ise etiket üstündeki parti no, üretim tarihi ve sertifika numarası alınarak ilgili kontrol ve sertifika kuruluşu aranmalıdır.
Az daha çoktur: Birçok ev temizleyicisinin suyla seyreltilebileceğini ve bununla oldukça etkin bir şekilde temizlik yapılabileceğini unutmayın. Bir temizleyiciyi sulandırmak; onu, çocuğunuzun güvenliği için daha az sert ve daha iyi hale getirmenin kolay bir yoludur. Ayrıca unutmayın; bir temizlik ürününü sulandırırsanız ve her seferinde daha az kullanırsanız, aynı zamanda maddi açıdan da tasarruf edebilirsiniz.
Antibakteriyel sabunu unutun: Antibakteriyel sabunlar son yıllarda çok popüler ama mikropları yok etmek için eski tip sabunların ve suyun yeterli olacağını unutmayın. Çünkü antibakteriyel sabun, sadece ihtiyacınız olmayan kimyasalları içermez, aynı zamanda uzun vadede daha sert, dirençli bakteri oluşturma riskini artırabilir. Uzmanlar, sürekli antibakteriyel sabun kullanmayı, çocukların ellerini sürekli penisilin içine batırmaya benzetiyor.
Püskürtmeli halı temizleyicileri kullanmayın: Uzmanlara göre, kimyasal halı temizleyicileri bir halıda sıkışabilecek birçok bileşen içeriyor. Çocuklar için güvenli bir temizlik için, su ve deterjan içermeyen bir buharlı temizleyici kullanın.
Kendi temizlik maddelerini kendiniz yapın: Evde kullanacağınız temizlik ürünlerini kendiniz yaparsanız, içlerinde tam olarak ne olduğunu da bilirsiniz. Mutfakta kullandığınız kabartma tozu ve biraz sabunla kendi temizlik ürünlerinizi yapabilirsiniz. Seyreltilmiş sirke de pencere temizliği için iyidir mesela..
Başkalarının, temizlik kurallarınızı anladığından emin olun: Evde bir yardımcınız varsa, çocuklar için güvenli temizlik yaklaşımınızı anladığından emin olun. Kullandığınız ev temizleyicilerini ve bunları nasıl ve ne zaman kullanacağını ona gösterin.
Çocuklar yanınızdayken temizlik yapmayın: Temizlik işlerinizi çocuklarınız evde olmadığı zamanlarda, örneğin okuldayken ya da babalarıyla parka gittiklerinde yapmaya çalışın. Bu sayede çocuklarınız temizlik malzemelerinin zararlarından etkilenmezler. Ve çocuklarınız geri gelmeden önce evinizi iyici havalandırdığınızdan emin olun.
Kokuya aldanmayın: Temizlik ürünlerinin etrafa yaydığı mis gibi kokuya aldanmayın. Çünkü bu kokular, temizlik anlamına gelmez. Bu kokular sadece kimyasal olarak üretilir ve gerçek bir temizlikle alakası yoktur. Evinize yayılacak yapay bir çam ormanı veya limon kokusu, çocuklarınız için güvenli bir temizlik yaptığınız anlamına gelmez.