TAKIM OYUNLARININ ÇOCUKLARA FAYDALARI NELERDİR?
Takım oyunları; çocukların başkalarıyla iletişim kurmalarına, sosyal becerilerini, öz güvenlerini artırmalarına ve daha mutlu yetişkinler haline gelmelerine yardımcı olur... Hayattaki en önemli dersleri, çocuklara mümkün olduğunca erken öğretmeye başlamak önemlidir. Öğrenme becerilerini daha çok küçükken edinen çocuklar, yaşamları boyunca bu becerilerini çok daha rahat kullanabilirler. Çocukların öğrenebilecekleri en önemli ve yaşamları boyunca faydalanmaya devam edecekleri becerilerden biri, bir ekibin parçası olarak başkalarıyla nasıl çalışılacağıdır. Takım çalışması sadece çocuklukta değil, aynı zamanda artık birer yetişkin olduklarında da başarılı olmalarına yardımcı olacak önemli bir beceridir. Takım oyunlarında yer almaya başlayan çocuklar, bunun faydasını hemen görmeye başlarlar ve bu beceri, yaşamları boyunca onlara yardımcı olur. Yani takım oyunları; çocukların başkalarıyla iletişim kurmalarına, sosyal becerilerini ve özgüvenlerini artırmalarına ve daha mutlu yetişkinler haline gelmelerine yardımcı olacaktır. Bu nedenle çocuklarınız daha bebekken, onları yaşıtlarıyla oynamaya, oyuncaklarını birbirleriyle paylaşmaya teşvik etmelisiniz. Özellikle oyun matları üzerinde oyuncaklarını birbirleriyle paylaşarak oynayan bebekler, takım oyunlarıyla daha çok küçükken tanışmış olurlar.
Takım çalışması, iletişimi ve bazı sosyal becerileri öğretir!
Çocukların, takım olarak birlikte oynayarak ve çalışarak öğrenebilecekleri en önemli ders, başkalarıyla nasıl etkili bir şekilde iletişim kurabilecekleridir. İletişime dair sosyal beceriler, hemen hemen her durumda yararlıdır ve insanların kariyerleri veya sosyal durumları ne olursa olsun başarılı olmalarına yardımcı olabilir.
Bu sosyal beceriler şöyle sıralanabilir!
Nasıl Dinlenir?
Takım çalışması ilk önce çocuklara nasıl dinleyeceğini öğretir ve bu, etkili iletişimdeki ilk adımdır. Dinlemeden başkalarıyla diyalog kurmak mümkün değildir. Aksi takdirde iletişim tek taraflı olur ve orada bir ekip çalışmasından bahsetmek imkansız hale gelir. Bir ekibin üyeleri, önce kendi rollerini nasıl gerçekleştireceklerini öğrenmek için koçlarını dinlemek zorundadır.
Daha sonra, uyum içinde çalışmak için birbirlerini nasıl dinleyeceklerini öğrenmeleri gerekir. Son olarak da rakiplerini nasıl dinleyeceklerini öğrenmek zorundadırlar. Bu, sosyal ipuçlarını almayı içeren farklı bir dinleme türüdür. Bu sosyal ipuçları, yaşamları boyunca güvenecekleri sosyal becerilerin ayrılmaz bir parçasıdır.Çocuklara nasıl dinleneceğini öğretmenin etkilerinden biri de, sadece bir takıma katılmak değil, aynı zamanda bir toplumun üyesi olmanın temel bir yönü olan başkalarına saygıdır. Çocuklara dinlemeleri öğretildiğinde, yani karşılarındaki kişiyi sadece duymadıklarında, başkalarının söyleyeceklerinin dikkate almaya değer olduğunu da öğrenirler.
Nasıl Konuşulur?
Ne zaman dinleyeceğinizi ve ne zaman konuşacağınızı öğrenmek çok önemlidir. Çocuklar başkalarını nasıl dinleyeceklerini öğrendikten sonra, konuşmayı da öğrenmeye başlayabilirler. Elbette konuşmayı zaten biliyorlar, ama burada bahsettiğimiz daha çok kendini doğru ifade etme konuşması. Kendisini doğru ifade edeceği bir konuşma; karşınızdakilerle sadece konuşmak yerine onlarla nasıl iletişim kuracağınızı bilmekle ilgilidir. Dinlemek, çocuklara başkalarının fikirlerine saygı duymayı öğretirken, konuşma, çocukların bu saygıyı uygulamaya koymalarını sağlar. İnsanların başkalarıyla konuşma şekilleri, ekip olarak birlikte çalışmanın çok önemli bir parçası olan anlayış ve saygı seviyelerini gösterir. Ekip çalışması ayrıca ekibin her üyesinin kendi fikirlerini ve görüşlerini etkin bir şekilde ifade etmesini gerektirir. Başkalarıyla nasıl düzgün konuşacağını öğrenmek, bu iletişimin önemli bir parçasıdır. Kendinizi etkili bir şekilde ifade etmek, sosyal bir beceridir, ancak aynı zamanda, çocuklar için ekip çalışmasının bir sonraki faydası olan kendine güveni de içerir.
Takım Oyunları Saygı Öğretir!
Takım oyunları, çocuklara birbirlerine saygı duymalarını öğretir. Çocuklar, üyelerini gerçekten önemseyen bir ekibin parçası olduklarını hissettiklerinde, başka durumlarda da birbirlerine yapışırlar. Takım oyunları, çocukların zorbalıklarını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir. Üyelerini önemseyen ve destekleyen bir ekibin parçası olmak; çocuklara, zorbalığın hiçbir faydasının olmadığını gösterir ve destek sistemi sağlayarak, üyelerinden birinin zorbalık da dahil olmak üzere herhangi bir durumla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Ekip çalışması yoluyla öğrenilen diğerlerine saygı da, çocukların başkalarındaki değeri görmelerine yardımcı olur.
Takım Oyunları Başarılı Yetişkinler Yetiştirir!
Kendine güvenen ve iyi gelişmiş sosyal becerileri olan çocuklar, çok yönlü yetişkinlere dönüşür. Bu becerilere sahip yetişkinler, genellikle daha mutlu ve daha başarılı insanlar olurlar. Bir takımın üyesi olarak iyi çalışan yetişkinler, genellikle kariyerlerinde daha mutlu olur ve işlerini başkalarıyla iyi geçinemeyen yetişkinlerden daha tatmin edici bulurlar. Bir insan diğer insanlarla ne kadar iyi iletişim kurabiliyorsa ve sosyal becerileri de o kadar iyi olursa, bu grubun üyesi olarak o kadar mutlu çalışır. Ayrıca işverenler, bu becerilere sahip çalışanları tercih etmektedir. Başkalarıyla iyi çalışanlar işlerinde daha mutlu ve üretken olurlar. Tabii ki mutlu, üretken insanlar bir şirkette daha iyi çalışırlar, daha iyi kazanırlar. Unigo’nun oyun matı ve bebek oyuncakları, çocuğunuzun eğlenceli ve öğretici bir şekilde takım oyunu kurmalarına yardımcı olur.