Üzerine titrediğiniz çocuğunuzu tehlikelerden korumak elinizde. Öncelikle çocukları evde bekleyen tehlikeleri, son derece kolay önlemlerle bertaraf edebilirsiniz!
Yeni doğan bebeğinizi hastaneden alıp eve getirdikten sonra onun güvenliği artık tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Ve eviniz, bebeğiniz için hiç aklınıza gelmeyecek tehlikelerle doludur. Ama alacağınız hızlı ve basit önlemlerle evdeki tehlikeleri kolayca bertaraf edebilirsiniz. İşte evdeki o tehlikeler ve alabileceğiniz önlemler...
1. Tehlike: Düşme
Düşmelerden kaynaklanan yaralanmalar en yaygın ev tehlikelerinden biridir. Islak zeminler, kaygan merdivenler ve dağınık oyuncaklar: düşme potansiyeli yaratır. Riskleri en aza indirmek için;
- Tüm merdivenlerin sağlam bir trabzana, güvenli şekilde yerleştirilmiş döşemelere, yeterli aydınlatmaya ve küçük çocuklar için emniyet kapılarına sahip olduğundan emin olun.
- Tüm dış merdivenleri buz ve kar gibi tehlikelerden uzak tutun. Yüzeyleri daha az kaygan hale getirmek için sabitlenmiş paspaslar veya tutuş bandı kullanın.
- Çocuklarınızın oyun oynaması için, güvenli oyun alanları oluşturun. Unigo oyun matları özel yüzey dokusu ve kalınlığı sayesinde çocukları bir düşme durumunda yaralanma riskine karşı korur. Çift taraflı olan bu matlar aynı zamanda antialerjik oldukları için çocukları alerji riskine karşı da koruyabiliyor.
- Çocukların daha güvenli bir oyun alanında vakit geçirmelerini sağlamak için oyun çitlerini de tercih edebilirsiniz. Güvenli kilitli kapısı olan oyun çitleri çocukların özgürce oyun oynamasını sağlamaktadır.
- Kaygan yüzeylerde kaymayı ve su birikmesini önlemek için halıları sabitleyin.
2. Tehlike: Yangın
Mumlar tehlikeye yol açabilir. Ancak yangın çıkmasını önlemek için yapabileceğiniz birçok şey var;
- Evinize yangın alarmı taktırın ve en az yılda bir bataryaları kontrol edip değiştirin. Duman detektörü almayı da düşünebilirsiniz. Bu sayede, akıllı telefonunuzla evinizi uzaktan izleyebilirsiniz.
- Mumları asla gözetimsiz ve perde, battaniye gibi şeylerin yakınında bırakmayın. Ayrıca, çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde durduklarından emin olun.
- Tüm elektrikli aletlerin iyi çalıştığından ve tellerinin yıpranmadığından emin olarak elektrik yangınından kaçınabilirsiniz. Elektrik prizlerine de aşırı yüklenmeyin. Kullanmadığınız zamanlarda tost makineleri gibi küçük aletleri prizden çekmek akıllıca olacaktır.
- Evinizde en az bir yangın söndürücü bulundurun ve çalıştığından emin olmak için yıllık olarak kontrol edin.
3. Tehlike: Tıkanma yoluyla boğulma
Yediğiniz yemekten küçük bir cisme kadar pek çok şey, bebeğin boğazına takılarak boğulmasına neden olabilir. Boğulma tehlikeleri konusunda kendinizi eğitin ve ailenizi güvende tutmak için önlemler alın.
- Oyuncakları düzenli olarak inceleyin. Küçük ellerin kolayca bulabileceği eşyalar için her yeri kontrol edin.
- Fındık veya şeker gibi küçük, sert yiyecekleri çocukların ulaşamayacağı bir yerde sakladığınızdan emin olun.
- Çocuğunuz artık bir bebek olmasa bile, bir bebek monitörü hala işinize yarayabilir. Çocuklar başka bir odada oynarken güvende olup olmadıklarını izlemek için bu kamerayı kullanabilirsiniz.
- 4 yaşın altındaki çocuklarınıza, solunum yollarını tıkayabilecek sert yiyecekleri daima küçük parçalar halinde keserek verin. Aynı durum üzüm, kiraz, domates gibi daha yumuşak yiyecekler için de geçerli, unutmayın.
4. Tehlike: Kesilmeler
Evinizin içinde ve dışında kullandığınız keskin kenarlı bıçak, makas, çapa gibi aletler, çocuğunuz için tehlike yaratabilir...
- Küçük parmakları, açık kutular ve kapaklardaki keskin kenarları bulmaktan korumak için kilitlenebilen çöp bidonu kullanın. Bıçaklar, rendeler ve soyucular; kötü kesiklere yol açabilecek cisimlerdir. Tüm keskin mutfak aletlerini düzgünce saklayın ya da bir yere kilitleyin.
- Tırmıklar, testereler ve çim biçme makineleri doğru kullanılmadıkları ve saklanmadıkları takdirde çok tehlikelidir. Elektrikli aletleri kullanırken dikkatli olun ve çimleri biçerken asla acele etmeyin. Aletleri daima çocukların erişemeyeceği bir kulübede veya dolapta kilitli tutun.
- Tıraş bıçağı, manikür makası gibi bakım aletlerini de güvenli bir yerde saklayın.
- Bıçak ve çatalları, bulaşık makinesine uçları aşağı doğru bakacak şekilde koyun. Keskin nesnelerin daha az erişilebilir olması için de çatal-kaşık-bıçak sepetini bulaşık makinesinin arka tarafına yerleştirin.
5. Tehlike: Zehirlenme
Bazı ev eşyaları, temizlik ve ev bakım malzemeleri, zehirlenme tehlikesi taşır. Ama alacağınız küçük önlemlerle, çocuğunuzu evdeki bu tehlikeden koruyabilirsiniz.
- Hem reçetesiz, hem de reçeteli ilaçların çocuklardan uzak tutulması gerekir. Kullanılmayan ilaçları imha edin ve asla ortalıkta bırakmayın.
- Kurşun esaslı olmayan boyaların bile uygun şekilde depolanması ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanması gerekir. Boyaları asla kendi kabından başka bir kaba koymayın; aksi halde çocuğunuz onu başka bir şey zannederek farklı bir amaçla kullanabilir.
- Tüm temizlik malzemelerini, çocukların yanlışlıkla bulmasını engellemek için emniyet kilitli yüksek bir dolapta saklayın. Böcek ilaçlarını ve terebentin gibi maddeleri ise mutlaka kilit altında tutun.
- Tüm makyaj ve saç ürünlerini, sabunları ve diğer kişisel bakım ürünlerini çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. Bunun için çekmecelerde emniyet mandalları kullanın.
6. Tehlike: Boğulma
Panjur veya perde gibi eşyalar üzerindeki ipler, kordonlar ve elektrikli aletlerin kabloları; küçük çocuklar ve bebekler için ortak bir tehlike oluşturur. Evdeki bu görünmez tehlikeyi önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz;
- Elektrik kablolarını çocukların bulamayacağı bir yerde saklayın.
- Asla sarkan ip veya kordonlu bir pencerenin altına yatak ya da koltuk koymayın.
- Çocuklara dolaşmasını önlemek için, perde iplerini yalnızca yetişkinlerin erişebileceği bir uzunlukta kesin. Daha da iyisi, kordonsuz ve ipsiz perdeler tercih edin.
7. Tehlike: Suda boğulma
Boğulma sadece yaz ayları için geçerli olan bir risk değildir; aynı zamanda evde de tehlike oluşturabilir. Örneğin küvet içinde boğulma ölümleri, son yıllarda gittikçe artıyor. Bu konuda önlem almak için üzerinize düşeni yapmalısınız.
- Temizlik için kova kullanıyorsanız, onları boş ve su kaynaklarından uzak tutun.
- Bir çocuğun veya bebeğin boğulması için sadece birkaç santim su yeterlidir. Bu nedenle bir çocuğu asla küvette gözetimsiz bırakmayın ve klozetin kapağını daima kapalı tutun.
8. Tehlike: Yanıklar
Yanıklar, genel bir ev tehlikesi gibi görünmeyebilir, ancak hem bulaşık makineleri, hem de ocaklar nedeniyle yanık tehlikesi her zaman vardır. Bu cihazlar, özellikle küçük çocuklar için risk oluşturur.
- Bulaşık makinenizin her zaman güvenli bir şekilde kilitlendiğinden ve meraklı parmaklar tarafından açılmayacağından emin olun. Özellikle buhardan kaynaklanan yanıklar karşısında çok dikkatli olmalısınız. Bu nedenle bulaşık makinesinin kazara açılmasını önlemek için güvenlik kilidi kullanabilirsiniz.
- Çocuk yanıklarının çoğu mutfakta gerçekleşir. Bu nedenle çocuğunuzu sıcak ocaktan uzak tutun. Çerezler, oyuncaklar gibi baştan çıkarıcı nesneleri ocak üzerinde tutmayın.