Uzmanlar, bebeklerin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütünü öneriyor. Bu, bebeğin daha fazla anne sütü almasını sağladığı gibi, her besini sindirmesi için midesinin de istenilen düzeyde gelişmiş olmasını sağlar. Artık 6 ay itibariyle bebekler, ufak tadımlarla diğer besinlerle tanışmaya başlar. Ek gıda 3 gün kuralı ile ilerleyerek tadım süreci bittiğinde normal beslenme ile devam ederler. Bu süreçte ebeveynler, bebeklerine bir besinin alerji yapıp yapmadığını anlamak için üç gün boyunca aynı besini vermelidir.
Bebeklerde 3 Gün Kuralının Faydaları
Bebeklerin besinlere alışma sürecinde 3 gün kuralı çok önemlidir. Bu kural sayesinde herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını anlamak daha kolay olacaktır. Aynı zamanda besinin sindirimi de kolaylıkla gözlemlenebilir. Bazı besinleri sindirmek bazı bebekler için zor olabilir. 3 gün kuralının faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Ek gıdanın 3 gün kuralında verilen besin, kabızlık yapabilir veya bebeğin midesi ya da bağırsakları besine fazla tepki gösterebilir. Bu durumda, bu besin belki verilmez ya da daha az tüketilir.
- Bebeğinizin herhangi bir besin alerjisi ya da duyarlılığı olup olmadığını anlamak için ek gıda sürecinde üç gün kuralı ile besinleri tattırarak devam etmelisiniz.
Bu yöntem, bebeğinizin besinlere nasıl tepki verdiğini dikkatlice takip etmenizi sağlar ve herhangi bir olumsuz reaksiyonu erken fark etmenize yardımcı olur.
Ek Gıdada 3 Gün Kuralı Nasıl Uygulanır?
Ek gıda sürecinde ebeveynler hangi besinle başlayacağını ya da nasıl bir süreç izleyeceklerini bilemiyorlar. Bu yüzden iyi bir ek gıda süreci rehberi edinmenizde fayda var. Doktorunuzla konuşarak iyi bir liste hazırlayabilirsiniz.
Ek Gıda Sürecine Başlarken Dikkat Edilecekler
- Doktorunuzla konuşarak bebeğiniz için uygun bir ek gıda listesi hazırlayın.
- Bebeğinizin sevdiği ve ek gıda sürecinde üç gün kuralını uyguladığınız besinlerle devam edin.
- İlk tadımlara tatlı yiyeceklerle başlamamalısınız. Tatlı yiyecekler, bebeklerin diğer tadımları reddetmesine sebep olabilir. Daha çok sebzelerle başlayın.
- İlk 1 yıl boyunca ana öğün anne sütü veya mama olmalıdır.
- BLW (Baby Led Weaning) yönteminde bebek kendi yiyeceği için daha iyi bir yol olabilir. Sebzeleri sadece tatmaz, dokusunu ve kokusunu da tanıyabilir.
3 Gün Kuralı ve Besin Seçimi
- Ek gıdada 3 gün kuralı sebzelerle başlar.
- 1 yaşına kadar yumurtanın beyazı verilmediği için sarısıyla yapacağınız tadımlar yeterli olacaktır.
- Sebzeleri parmak büyüklüğünde kesin ve haşlayın. Eğer BLW (Baby Led Weaning) yöntemi uygulamayı düşünüyorsanız, doğrudan bebeğinizin önüne koyun. Ancak siz yedirmek istiyorsanız, iyice püre haline getirin ve bebeğinize tadım yaptırın.
3 Gün Kuralının Uygulanması
- İlk Gün: Sadece bir besinle başlayın. İlk gün 1-2 parça sebze verin ya da 2-3 tatlı kaşığı yedirin.
- İkinci Gün: Miktarını arttırın. 5-6 kaşık verin ya da haşladıysanız 4 parça verebilirsiniz.
- Üçüncü Gün: Miktarı daha da arttırın. 8-10 tatlı kaşığı kadar verin. Haşlama yönteminde de miktarı arttırın.
Ek Gıda Sürecinde Yiyeceklerin Hazırlanması
- Yiyeceklere şeker ve tuz eklemeyin. Amacımız bebeğin tadımı öğrenmesi, karnını doyurmak değil.
- Bu yüzden tadımlık öğünler hazırlayın.
Ek gıda sürecinde, bebeğinizin tepkilerini dikkatle izleyerek ve doktorunuzun tavsiyelerine uyarak sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu süreçte, bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
3 Gün Kuralı Listesi Oluşturma
Ek gıda sürecinde tadım listesini doktorunuzla birlikte oluşturmanız daha iyi olacaktır. Sürekli gittiğiniz bir çocuk doktorunuz varsa, ondan bir liste alabilirsiniz. Buna ek olarak, siz de iyi bir liste oluşturabilirsiniz.
Ek gıda sürecinde tadım listesini doktorunuzla birlikte oluşturmanız daha iyi olacaktır. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi sebzelerle bu sürece başlayabilirsiniz. Kesinlikle tatlı, meyve, yoğurt, meyve gibi yiyeceklerle ek gıda sürecine başlamamalısınız. Bu yiyecekler çocuğunuzun diğer besinleri reddetmesine sebep olabilir. Sebzeleri de haşlama yöntemi ile pişirmek uygundur. Aynı zamanda sebzeler, bebeğinizin alıp yiyebileceği kıvamda olmalıdır.
6. Ay: Patates, Tatlı Patates, Havuç, Kabak, Balkabağı
Meyve: Avokado, Elma, Armut, Şeftali, Kayısı, Erik, Muz
7. Ay: Brokoli, Karnabahar, Yeşil Fasulye, Bezelye, Enginar, Pırasa, Bamya, Semizotu, Yerelması, Ispanak, Kereviz, Lahana, Soğan, Sarımsak, Pancar, Domates, Salatalık, Biber
Meyve: Kavun, Karpuz, Üzüm, Mandalina, Portakal, Trabzon Hurması, Kiraz, Vişne, Nar, Ayva
8. Ay: Maydanoz, Dereotu, Kuşkonmaz, Pazı, Limon, Turp
Meyve: Yenidünya, İncir
Sıkça Sorulan Sorular
Ek gıdada tadımlar ve hangi ayda ne yiyeceği vereceğinizi bilmek karmaşık gelebilir. Yine de iyi bir ek gıda rehberi edindiğinizde bu süreci çok iyi yönetebilirsiniz. Bu yüzden ebeveynlerin sıkça sorduğu bazı sorular var. Bunların bazılarını sizler için cevaplandırdık. Aklınıza takılan sorulardan bazıları bunlar olabilir.
3 gün kuralı ne zaman başlar? Ne zaman biter?
Uzmanlar, ilk 6 ay sadece anne sütü veya mama, ilk 1 yıl ise ana öğün olarak anne sütü veya mama alınması gerektiğini vurguluyor. Bu uyarıları aklınızda tutarak ek gıda sürecini yönetmelisiniz. Ara öğünler ek gıda olarak belirlenir.
Peki, bir besini neden 3 gün veriyoruz? Bebeklerin bir besine alerjisi olup olmadığını anlamak için 72 saat geçmesi gerekir. Eğer duyarlılığı varsa besin alerji oluşturabilir. Kaşıntı, döküntü, kızarıklık, ishal ya da kusma olursa besini vermeyi kesmeli ve doktorunuza haber vermelisiniz. Şikayetler besini vermeyi kestikten sonra geçer. Ancak geçmezse mutlaka doktora gitmelisiniz.
3 gün kuralı hiçbir zaman bitmez. Her yeni bir yiyecek verdiğinizde bunu 3 gün boyunca vermeli ve çocuğunuzu takip etmelisiniz. 1 yaşından sonra da olsa, ne zaman yeni bir tadım yapsa 3 gün kuralı geçerlidir.
Ek gıda sürecinde dikkatli ve bilinçli bir yaklaşım, bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olur ve alerjik reaksiyonları önler.
3 Gün Kuralı ile Bebeklerde Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Oluşur?
3 gün kuralında bebekler, her yiyeceğin tadını saf haliyle öğrenme şansı bulur. Bebekler bu yöntemle yiyecekleri birbirinden daha iyi ayırt ederek sebzeleri ve meyveleri daha iyi tanır. Bu nedenle başka yiyeceklerle karıştırmadan sebzeleri ve meyveleri vermeye özen göstermelisiniz. Özellikle BLW yöntemiyle tadım yapıyorsa dokusunu ve kokusunu da tanıyarak besinlerle tanışması çok güzel bir keşif olacaktır.