Özellikle ilk 6 ay boyunca emzirilen ve sadece anne sütüyle beslenen bebekler, yaşamlarının ileriki döneminde daha sağlıklı oluyor.
Uzmanlar emzirmenin, anneler için de çok faydalı olduğunu söylüyor... Bebeğini dünyaya getiren bir anne tabii ki bebeğini emzirmelidir. Ama emzirmeye karar vermek kişisel bir meseledir; anne birçok nedenden ötürü bebeğini emziremeyebilir de! Birçok tıp uzmanı, bebeklerin dünyaya geldikleri ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelerini tavsiye ediyor. Bu dönemde bebeğe su verilmesini bile önermiyorlar! Bebeklerin bir yıl boyunca anne sütüyle beslenmeye devam etmeleri gerekiyor, fakat altı aydan sonra su, mama, sebze, tahıl, meyve, protein gibi ek gıdalara geçilmesi tavsiye ediliyor.
Emzirmenin Bebeğe Faydaları!
Anne sütü, bebekler için ideal beslenmeyi sağlar. Bebeğinizin büyümesi için ihtiyaç duyduğu her şeye yani mükemmel bir vitamin, protein ve yağ karışımına sahiptir. Ve bebek, anne sütünü formül mamaya göre daha kolay sindirebilir. Anne sütü, bebeğinizin virüslere ve bakterilere karşı savaşmasına yardımcı olan antikorlar içerir. Emzirme, bebeğinizin astım veya alerji olma riskini azaltır. Ayrıca, yalnızca ilk altı ay boyunca emzirilen, herhangi bir formül mama tüketmeyen bebeklerde daha az kulak enfeksiyonu, solunum yolu hastalıkları ve ishal rahatsızlıkları gelişir.
Bazı çalışmalar; emzirmeyi, daha sonraki çocukluk döneminde daha yüksek IQ puanlarıyla ilişkilendirmiştir. Dahası; emzirme sırasındaki fiziksel yakınlık, cilde ciltle temas ve göz teması, bebeğin anneyle bağ kurmasına ve kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Anne sütüyle beslenen bebeklerin, fazla kilolu çocuklar olmak yerine, büyüdükçe doğru miktarda kilo aldıkları da gözlemlenmiştir. Hatta emzirmenin, tam olarak kanıtlanmasa bile diyabet, obezite ve bazı kanser risklerini azalttığı düşünülüyor.
Emzirmenin Anneye Faydaları!
Emzirmenin anneye faydaları da çok fazla. Emzirme ekstra kalori yakar, böylece hamilelikten sonra annenin daha hızlı kilo vermesine yardımcı olabilir. Ayrıca emzirme; rahmin hamilelik öncesi boyutuna geri dönmesine yardımcı olan ve doğumdan sonra rahim kanamasını azaltabilecek olan oksitosin hormonunu serbest bırakır. Emzirme aynı zamanda meme ve yumurtalık kanseri riskini de azaltır. Emzirmenin anneye faydalarından biri de osteoporoz riskini de düşürmeye yardımcı olabilmesi. Formül mama satın almanız ve ölçmeniz, biberon uçlarını veya biberonların kendisini sterilize etmek gerekmediğinden, emzirmek anneye zaman ve para kazandırır. Ayrıca annenin, bebeğiyle huzurlu bir bağ kurmasını sağlar.
Emzirmek İçin Sütünüz Yeterli Olmalı!
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün, annenin göğüsleri ideal bir ‘ilk süt’ yapar. Buna kolostrum denir. Kolostrum; kalın, sarımsı ve azdır, ancak içinde bebeğin beslenme gereksinimlerini karşılayacak çok fazla şey barındırır. Kolostrum, yenidoğanın sindirim sisteminin gelişmesine ve anne sütünü sindirmeye hazırlanmasına yardımcı olur. Çoğu bebek, doğumdan sonraki ilk üç ila beş günde az miktarda kilo kaybeder. Ama endişelenmenize gerek yok çünkü bu, emzirme ile ya da sütünüzün yeterli olup olmadığıyla ilgili değildir. Bebeğiniz daha fazla süte ihtiyaç duyduğunda, annenin göğüsleri buna daha fazla süt üreterek cevap verir.
İlk altı ay boyunca, uzmanların tavsiyesinin aksine anne sütünün yanında bebeğe formül mama da verilmesi durumunda, annenin göğüslerinin zamanla daha az süt yapmaya başlayabileceği de genel görüşler arasında. Ama bebeğinizi, tavsiye edilen altı aydan az bir süre emzirmek bile, hiç emzirmemekten çok daha iyidir. Altı aydan sonra bebeğinizin beslenmesine katı yiyecekler ekleyebilirsiniz, ancak süt üretmeye devam etmek istiyorsanız emzirmeye de devam etmelisiniz.
Bebek Hangi Pozisyonda Emzirilmeli?
Bebeğinizi size bakacak şekilde kollarınızın arasında yerleştirin, böylece bebeğiniz rahat eder ve emmek için boynunu bükmek zorunda kalmaz. Bir elinizle göğsünüzü tutun ve bebeğinizin alt dudağını meme ucunuzla hafifçe dürtün. Bu sayede bebeğiniz, içgüdüsel olarak ağzını açacaktır. Elinizle bebeğinizin boynunu desteklerken, bebeğinizin ağzını meme ucunuzun çevresine yaklaştırın, meme ucunuzu bebeğin ağzında dilin üzerinde ortalamaya çalışın. Her iki dudak da meme ucunuzdan dışarıya doğru çekildiğinde bebeğinizin doğru şekilde ‘kilitlendiğini’ hissedeceksiniz. Bebeğiniz tüm meme ucunuzu ve meme ucunuzun etrafındaki koyu ten olan areolanın çoğunu ağzına almalıdır. Hafif bir karıncalanma ya da gerilme hissedebilirsiniz, ancak emzirmek acı vermemelidir. Bebeğiniz düzgün bir şekilde kilitlenmiyorsa ve pürüzsüz, rahat bir ritim ile emmiyorsa; meme ucunuzu çıkarın ve tekrar deneyin. İyi ‘mandallama’, ağrılı meme uçlarının önlenmesine de yardımcı olur.
Emzirmenin Püf Noktaları!
Farkındalık: Bebeğinizin açlık belirtilerine dikkat edin ve bebeğiniz aç olduğunda emzirin. Buna ‘istek üzerine beslenme’ denir. İlk birkaç hafta, 24 saat boyunca sekiz ila 12 kez emziriyor olabilirsiniz. Aç bebekler ellerini ağızlarına doğru götürür, emme sesleri veya ağız hareketleri yapar veya göğsünüze doğru hareket ederler. Emzirmek için bebeğinizin ağlamasını beklemeyin. Çünkü bu, onun çok aç olduğunun bir işaretidir.
Sabırlı olun: Bebeğinizi bir an önce emzirmek için acele etmeyin. Unutmayın, bebekler genellikle her bir memeyi 10 ila 20 dakika emer.
Konforlu olun: Bebeğinizi emzirirken ne kadar rahat olursanız, bebeğiniz de o kadar rahat emer. Emzirmeye başlamadan önce kollarınızı, başınızı, boynunuzu, ayaklarınızı ve bacaklarınızı destekleyecek bir ayak desteği ve yastıklarla rahat bir pozisyon alın.