Glutensiz Beslenme Çocuklar İçin Çok Faydalı

Bebeklerde Glutensiz Beslenme

Gluten hassasiyeti olan çocuklar kendilerini yorgun hissediyorlar veya bilinç bulanıklığı olarak tanımlanan bir ruh hali yaşıyorlar.

 

Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, son dönemin en önemli konu başlığı olarak "glutensiz beslenme” öne çıkıyor. Doğal olarak buğday, çavdar, yulaf, arpa ve kızıl buğdayda bulunan gluten; nişasta, malt, doğal aromalar, HVP (hidrolize sebze proteini) ve TVP (dokulu sebze proteini) gibi işlenmiş gıdalarda da bulunuyor. Gluten üzerine yapılan araştırmalar ise gluten içeren besinlerin çok sayıda hastalığa ve sağlık sorununa neden olduğunu gösteriyor. Gluten hassasiyetinin zannedildiğinden çok daha fazla kişiyi etkilediği de belirtiliyor. Çalışmalara göre tahıllarda bulunan gluten, bağırsaklarımızı geçirgen yapıyor, bu da proteinlerin kan dolaşımına geçmesine yol açıyor. Bağışıklık sistemimiz harekete geçiyor ve vücudumuzda kronik olarak yangıya (enflamasyon) neden oluyor.

 

Giderek daha fazla benimsenen glutensiz beslenme tarzı, anne babalar tarafından çocuklarına da benimsetiliyor. Çünkü gluten hassasiyeti olan çocuklar kendilerini yorgun hissediyorlar veya bilinç bulanıklığı olarak tanımlanan bir ruh halini yaşıyorlar. Bu çocuklar, glutensiz beslendiğinde daha iyi, sağlıklı ve hareketli hissediyorlar. Öte yandan glutensiz beslenme abur cuburu tüketmeye son vermeyi zorunlu hale getirdiği için çocukları obezite riskinden de koruyor. Ancak bir yiyecek glutensiz diye ondan istediğiniz kadar çok yiyebileceğinizi düşünmek de başka bir kilo sorununa yol açabilir. Çünkü glutensiz kekler, pastanede yapılan ürünler ve atıştırmalıklar da yüksek kalori içeriyor. Gluten, odaklanma sorununa ve uyuşukluk hissine yol açtığından günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor. Bağırsak yapısının bozulması demir emilimini azalttığı için kansızlık yaşanabiliyor. Glutensiz beslenme ile bağırsakların B6, B12, demir ve çinko gibi mineral ve vitaminlerin emilimini artırmak mümkün. Bu da kansızlık sorununun önüne geçmeyi kolaylaştırıyor.

 

Tahıllardan uzak durmak gluten hassasiyetiniz olmasa bile sağlık için atılmış önemli bir adım. Çünkü yüksek miktarda karbonhidrat içeren tahıllar insülin direncinden fazla kiloya, yüksek tansiyona ve kalp hastalıklarına kadar bir dizi sağlık probleminde etken olabiliyor.

 

Bebekler İçin Glutensiz Tarifler

 

ÇOCUKLAR İÇİN GLUTENSİZ TARİFLER

 

Glutensiz beslenme yetişkinler için kolaylıkla uygulanabilse de çocuklar özellikle kek, kurabiye gibi atıştırmalıklara düşkün olabiliyorlar. Ancak siz de glutensiz tariflerle onları mutlu edebilirsiniz. İşte sizin için derlediğimiz birkaç tarif:

 

SADE PANKEK

 

Malzemeler:

  • 2 yumurta,
  • Yarım su bardağı mısır unu,
  • Çeyrek su bardağı pirinç unu,
  • Yarım su bardağı kaymak,
  • Yarım yemek kaşığı kabartma tozu,
  • 2 yemek kaşığı toz şeker,
  • 6 yemek kaşığı akçaağaç şurubu,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

 

Hazırlanışı:

Yumurta, toz şeker, bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve kaymağı, bir kasede kabarıncaya kadar çırpın. Karışıma; pirinç unu, mısır unu ve kabartma tozu ekleyin. Tavayı fındık büyüklüğündeki tereyağıyla yağlayın. Karışımdan biraz alarak tavanıza 10-15 cm çaplı bir pankek oluşturacak şekilde dökün. Pankeki üzerinde küçük baloncuklar oluşuncaya kadar orta hararetli ısıda pişirin, sonra diğer yüzünü çevirin. Pankekin lastik gibi olmaması için devamlı ters yüz etmekten kaçının. Akçaağaç şurubu, taze dağ meyveleri, bal ya da dondurmayla servis yapın.

 

PÜRE

 

Malzemeler:

  • 2 orta boy avokado,
  • 2 orta boy domates,
  • 1 küçük boy kuru soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • Yarım limonun suyu,
  • Yarım demet taze kişniş.

 

Hazırlanışı:

Soğan ve sarımsağı çok ince, küçük küpler halinde doğrayıp karıştırın. Önce domatesleri, daha sonra da avokadoları küçük küpler şeklinde doğrayarak soğan ve sarımsağı ilave edin. Üzerine doğranmış kişniş yaprağını, limon suyunu, tuz ve zeytinyağını ilave edip tüm malzemeyi çatalla hafifçe ezerek karıştırdıktan sonra servis edin.

 

AKDENİZ OMLETİ

 

Malzemeler:

  • 6 adet siyah zeytin,
  • 6 adet yeşil zeytin,
  • 2 orta boy domates,
  • 2 adet çarliston biber,
  • 90 gr. (6 ince dilim) hellim peyniri,
  • Çeyrek demet taze fesleğen,
  • Çeyrek demet sapları ayıklanmış taze maydanoz,
  • Yarım tatlı kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı.

 

Hazırlanışı:

Biberleri, domatesleri ve hellim peynirini küçük küpler halinde doğrayın. Biberleri yapışmaz bir tavada zeytinyağıyla biraz yumuşayıncaya kadar kavurun. Domatesleri ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Hellim peynirini ilave edin. Yumurtaları sarıları bütün kalacak şekilde peynir ve domateslerin arasına kırın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp ikiye bölerek omletin üzerine yerleştirin. Tavanın kapağını kapatıp yumurtaları istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirin. İnce ince doğradığınız maydanoz, fesleğen ve tuzu omletin üzerine serpiştirin.

Etiketler: Glutensiz Bebek Beslenmesi
Eylül 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR