Hamilelikte Yolculuk Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Yolculuk

Anne adayları bebeklerini taşıdıkları 9 aylık süre boyunca birçok konuda endişe duyuyor. Tabii ki buna gebelikte uzun yolculuk yapmak da dahil. Hamilelikte araba yolculuğu zorunlu olduğunda anne adayının dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.

Öncelikle hamilelikte uzun yolculuk yapmadan önce bu konuyu doktorunuza danışmanız gerekebilir.  Doktorunuzun sizi uyardığı konularda maksimum özen göstererek uzun yolculuğa çıkabilirsiniz. Eğer doktorunuz hamilelikte uzun yolcuğa uygun olmadığınızı söylüyorsa hiçbir şeyi riske atmamalısınız. Böyle durumlarda sizin ve bebeğinizin sağlığı için hamilelikte uzun yolculuk yapmak tehlikeli olabilir.

 

Hamilelikte yolculuk yapmak kaçınılmaz olabiliyor. Bazı acil durumlar belirebiliyor ya da anne adayı uzun bir seyahate çıkmak isteyebiliyor. Bu durumda hamilelikte seyahat nasıl yapılır sorusu akıllara geliyor. Bu sağlığı ilgilendiren bir konu olduğu için doktorunuzun vereceği kararla hareket edebilirsiniz. Ancak doktorunuz gebelikte uzun yolculuk için uygun olduğunuzu söylüyorsa bu durumda sizin dikkat edeceğiniz bazı hususlar var.

  • Mutlaka iki saatte bir mola vererek yürümelisiniz. Bu hususta mümkünse araba yolculuğu tercih edilebilir. Eğer otobüs yolculuğu yapılacaksa da kısa süreli seyahatlerde bulunmaya dikkat edebilirsiniz.
  • Ayakların şişmemesi ve kan dolaşımının sağlıklı şekilde olması için anne adayının molalarda yürüyüş yapması iyi gelecektir.
  • Bebek saatlerce aynı pozisyonda duramaz ve kasıklarda baskı yaparak anneyi rahatsız edebilir. Uzun yolculuklarda normalden daha fazla mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Çünkü bebek mideye baskı yaptığı için mide her zamanki yerinde bulunmaz. Bu nedenle meydana gelebilecek mide bulantısına karşı uygun bir hap ya da malzeme almanız faydalı olacaktır.
  • Gebeliğin ilk ve son aylarında ani basınç değişimlerinden kaynaklı uçak yolculuğu yapmak sakıncalı olabilir. Bu nedenle uçak yolculuğu yapmadan önce mutlaka doktorunuzda konuşup onay almalısınız.

 

Hamilelikte Seyahat

Hamileliğin Hangi Dönemlerinde Seyahat Etmek Daha Güvenli?

 

Gebelikte uzun yolculuk yapmak için en uygun dönem ilk üç aydan sonraki ve son üç aydan önceki dönemdir. Hamileliğin ikinci trimesteri denilen dönemde uygun görülüyorsa uzun yolculuk yapmanızda bir sakınca bulunmaz. Ancak gebeliğin ilk üç ayında bebek daha yeni rahime tutunduğu için sallantılı ve basıncın aniden düşüp yükseldiği yolculuklar tehlike arz edebilir. Bu yüzden son üç ayda yine uçaklara hamile yolcular alınırken doktor onayı gerekir.

 

Hamilelikte Hangi Durumlarda Yolculuk Yapılmamalıdır?

 

Gebelik uzun bir dönemi kapsar. 9 ay boyunca anne tek vücutta iki kalbi taşır ve bu zaman zaman zorlanacağı durumlara girmesine sebep olabilir. Bu durumlarda her şeye iki kat fazla dikkat etmesi gerekir. Eğer annenin erken doğum riski varsa, kalp ve tansiyon gibi sorunları gebelikte çıkmışsa ya da bebeğin sağlık sorunları oluşmuşsa anne adayı hamilelikte yolculuk yapamaz. Böyle durumlarda annenin her an gelişecek acil duruma karşı bir sağlık kuruluşuna ulaşabilecek konumda bulunması önemlidir. Ayrıca gebelikte yolculuk yapmak için annenin mide bulantısı ve baş dönmesi gibi sorunlarının da bulunmaması gerekir. Bu durumlar annenin çok zor şartlarda yolculuk geçirmesine sebep olacaktır.

 

Gebelikte Uçak Yolculuğu

 

Gebelik sürecinde uçakla seyahat etme durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda eğer yukarıda sayılan sağlık sorunları yoksa anne yolculuk yapabilir. Uçak yolculuğu daha hızlı olacağı için otobüs ve araba yolcuğundan daha güvenlidir. Ancak uçak yolculuğunda ani basınç değişimleri maalesef düşük ve erken doğum riskini taşır. Bu yüzden uçakla yapılacak uzun yolculuklarda mutlaka doktor onayı alınmalıdır. Anne adayı bu süre boyunca oluşacak sağlık sorunlarını da detayına kadar bilmelidir. Eğer uzun bir uçak yolculuğu yapacaksanız doktorunuzdan bütün ihtimalleri öğrenip ne yağacağınıza dair bilgi almanızı öneririz.

 

Gebelikte Uçak Yolculuğu

Gebelikte Otobüs ve Tren Yolculuğu

 

Gebelikte yolculuk yaparken seçilecek olan taşıt, yolculuğun kalitesini belirler. Eğer bebeğinizde ve sizde herhangi sağlık sorunu yoksa ve doktorunuz otobüs ya da tren yolcuğunuzu onaylamışsa rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz. Ancak bebekte ya da annede bazı sağlık sorunları varsa kesinlikle otobüs ve tren yolculuğu tercih edilmemelidir. Konforlu bir yolculuk olmayacağı gibi sağlığınızı da tehlikeye atmış olursunuz. Bu hususlara dikkat ederek hamilelikte yolculuk aracınızı seçmelisiniz. Çünkü saatlerce yerinizden kalkmadan yapacağınız yolculukta konfor çok önemli olacaktır.

 

Gebelikte Araba Yolculuğu

 

Gebelikte araba yolculuğu daha konforlu bir deneyim sunar. Araba yolculuğunda uçakta yaşanan ani basınç değişimleri ile otobüs, tren araçlarında meydana gelen uzun süre oturmak gibi sorunlar baş göstermez. Araba yolculuğunda istediğiniz zaman mola vererek yürüyüş yapabilir ve hem kendinizi hem de bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Eğer araba müsait ise uzanarak da rahat bir yolculuk sağlayabilirsiniz. Her durumda araba yolculuğu uçak, tren ve otobüs yolcuğundan daha güvenli olacaktır. Sizin için en doğru ulaşım aracını yine doktorunuz bilebilir. Ona danışarak karar verebilirsiniz.

 

Uzun Yolculukta Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Eğer hamileliğinizde uzun yolculuk yapma gibi bir durumunuz varsa ve doktorunuz da buna onay verdiyse bu durumda sizin de yolculuk boyunca dikkat edeceğiniz bazı hususlar var.

 

  • Gebelikte bebek ve anne sağlığı çok önemli olduğu için bu ikisinin sağlığını tehlikeye atacak kararlar verilmemelidir. Bu yüzden emniyet kemeri mutlaka bağlı olmalı ve hız sınırına da maksimum özen gösterilmelidir.
  • Sağlıklı yiyecekler alınmalı ve mide bulantısının önüne geçmek için yolculuk boyunca yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Bebek uzun süreli oturmalarda kasıklara baskı yapacağı için sık sık mola vererek yürüyüş yapmak, kısa adımlar atmak iyi gelecektir. Eğer yolculuğunuzu otobüs, tren ya da uçakla yapıyorsanız araç içinde yürüyemeyeceğiniz için molalarda yürüyüş yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.
  • Yiyeceklerinizi yanınıza alın ve az az ve sık sık olacak şekilde öğünlerinizi atlamayın. Bu sayede aşırı acıkma ya da mide bulantısı çekme gibi durumları da ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Kullandığınız ilaçlar ya da vitaminler varsa bunları da mutlaka yanınıza alın.

 

Etiketler: Hamilelik, Hamilelikte Yolculuk
Nisan 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR