Kitap okumanın sağladığı faydaları erken yaşlarda çocuklara kazandırmanın yolu onları kitapla tanıştırmak. Bunun için okul öncesi özenle seçilmiş kitaplar annelerin en büyük yardımcıları arasında. Bu tür kitaplar sayesinde çocuk, eğlenceli hikayelerle kitap okumanın sıkıcı değil eğlenceli yanlarını keşfederek kitaba karşı ilgisini canlı tutabilir.
Okul Öncesi Dönemde Kitapların Rolü
Okul öncesi kitaplar, çocukların hayal dünyasına seslenen hikayelere sahiptir. Dolayısıyla kitaplar, çocukların ilgisini canlı tutarak sıkılmadan okuma eylemini gerçekleştirmelerini sağlar. Bu durum erken yaşta okuma alışkanlığı kazanılmasında oldukça etkilidir. Çocukların okuyan ve kitabı başucu uğraşı haline getiren bireye dönüşmesinde okul öncesinde başlayan okuma aktivitelerinin payı büyüktür. Ayrıca bu tip kitaplar hayal dünyasını geliştiren hikayelere sahiptir. Bu sayede çocukların zihinsel faaliyetleri hızlanır. Kitapların yeni kelime edinme konusunda ve hayal ettiklerini ifade etme becerisinde olumlu katkıları olur.
En İyi Okul Öncesi Kitapları
Her Şeye Hayır Diyen Aslan (Christina Beigel-Herve Le Goff)
Hayvanlar aleminden karakterler çocukların her zaman ilgisini çeken öğeler arasındadır. Bu kitapta çocuk dünyasında büyük bir merak unsuru olarak ilgi çekmeye devam eden hayvanlar alemi başrolde. 3-6 yaş arası çocukların gelişimi dikkate alınarak hazırlanmış kitapta birbirinden farklı hikayeler ve sürükleyici serüvenler bulunmaktadır. Kitabın dili oldukça anlaşılır ve çocukların kelime dünyasına hitap eden düzeyde. Üstelik neden sonuç örgüsü, her çocuğun kolayca anlayabileceği güçlü bir örgüye sahip.
İyilik (Alison Green)
Çocukları, iyilik gibi kavramlarla tanıştıran ve onlara güzel bir insan olmanın yolunu anlatan eğlenceli kitaplar arasında yer alan İyilik, bunu yaparken hayvanlar alemindeki dostlardan yararlanıyor. Çocuklara küçük yaştan itibaren hayatı güzelleştiren kavramları ve bunların anlamlarını kazandırmayı hedefleyen kitap, eşsiz iyilik öykülerine sahip. Ayrıca olay kurgusu güçlü olan bir çocuk kitabı olduğunu söyleyebiliriz.
Uykuya Dalamayan Koyun (Christina Beigel-Herve Le Goff)
Çocuk dünyasına hitap eden kitaplar arasında öne çıkan bir eser daha: Uykuya Dalamayan Koyun… Pedagoglar tarafından da tavsiye edilen kitabın önemlerinden biri çocukları rahatlatan hikayelere sahip olmasıdır. Bu durum özellikle uykuya dalamayan çocukların kendilerini yalnız hissetmesinin önüne geçerek uykuya dalmalarına yardımcı olur. Kitap hem görsel olarak hem de hikayeleriyle çocukların hayal dünyasına hitap eden ender eserler arasındadır.
Okula Gitmek İstemeyen Zebra (Christina Beigel-Herve Le Goff)
Okul öncesinde veya okul döneminde okunması tavsiye edilen kitabın içeriğindeki kahramanlar zebra, tavuk ve civcivler… Okula gitmek istemeyen veya okulla ilgili endişeleri olan çocukların okulla ilgili kaygılarını ortadan kaldırmaya yardımcı eser olması açısından değerli bir kitap. Hikayeler, okula neden gidilmesi gerektiğini ve okulun güzel yanlarını anlatan içeriğiyle ilgi çekici bir serüvene sahip.
Hayvanat Bahçesinde Diş Fırçalama Günü (Sophie Schoenwald)
Yine çocukların ilgisini çeken hayvanlar aleminin en güzel karakterlerinin yer aldığı, yer verdiği hikayeyle öğretici ve eğitici olan bir kitap daha: Hayvanat Bahçesinde Diş Fırçalama Günü… Özellikle çocuklarına diş fırçalamanın önemini anlatmayı isteyen anneler için en güzel kaynaklar arasındadır. Ayrıca kitap, birçok hayvan karakterine yer verdiğinden çocukların hayvanları tanımasını ve hayal dünyalarında farklı karakterlere yer vermesini de sağlayan özelliklere sahiptir.
Şekeri Çok Seven Kurt (Christina Beigel-Herve Le Goff)
Yazar Le Goff serisinin öne çıkan kitapları arasında Şekeri Çok Seven Kurt isimli eser de yer alıyor. Bu eserde, anne tavuğun haylaz civcivleriyle yaşadığı diyaloglar ve maceralara yer verilmiş. Hikayenin ormanda geçiyor olması ve farklı hayvan karakterleriyle çocukların ilgisini çekecek hikaye örgüsü, kitabı eşsiz bir okuma saati için başucu eseri haline getiriyor.
Her İstediği Olsun İsteyen Moli (Julie Gassman)
Anne babaların en çok istediği şey çocuklarının iyi ve güzel davranışlara sahip olmasıdır. İşte bu eser, anne babalara çocuklarına iyi davranışları anlatma konusunda yardımcı olacak şekilde hazırlanmış hikayeye sahip. Bunu yaparken çocukların anlayabileceği kavram, nedensellik ve örgüye dikkat edilen kitabın çocuklar için hem öğretici hem de eğlendirici bir tarafı var.
Okul Öncesi Dönemde Kitap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Çocukların kitaplara ilgisini çekmenin yolu okul öncesinde onları kitapla tanıştırmaktır. Ancak bunu yaparken çocuğunuzun hayal dünyasına, yaşına uygun kitaplara yönelmenizde fayda var. Onun sevmeyeceği veya sıkıcı gelecek bir eser almanız halinde kitapla olan bağına zarar vermeniz mümkün. Bu konuda dikkat etmeniz gerekenlerse şöyle:
- Renkli ve eğlenceli bir tasarıma sahip olmasına dikkat edin. İçeriğinde bolca görsele yer verilen kitapları tercih edin.
- Çocukların anlayabileceği bir dille yazılmış olması gerekir. Samimi, içten ve sade bir kurgu olması önemlidir.
- Kitaptaki sorumlulukların çocuklar tarafından yapılıp yapılmayacağına dikkat etmeniz gerekir. Asla onların yaşından büyük sorumluluklar verilmemesi veya anlatılmaması önemlidir.
- Çocukların dil becerisine katkı sağlaması için onların anlayabilecekleri kelimelere yer verilmesi gerekir. Hayatın gerçeklerinden uzak kavramlar, kitapta yer almamalıdır.
- Çocukların dikkatini ve ilgisini çeken karakterlere sahip olması gerekir. Bu genel olarak hayvanlar aleminden aslan gibi öne çıkan karakterler olabilir.
Çocuklarda Okuma Alışkanlığı Oluşturmak İçin İpuçları
Çocuklar, anne babalarını örnek alır. Dolayısıyla kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için en güzel seçenek bir okuma zamanı oluşturmanızdır. Çocuğunuzun sizi okurken görmesi, onun da kitapla olan bağını kurmanıza yardımcı olur. Bununla birlikte çocuğunuza kitap okuyacağınız bir zaman ve yeriniz olsun. Çocuğun kendisini rahat ve huzurlu hissettiği bir köşede, alıcılarının açık olduğu bir zamanda kitap okuma aktivitesi yapabilirsiniz.
Aynı zamanda kitaba olan ilgisini çekmek için interaktif okuma yapabilirsiniz. Örneğin, kitabın görsellerinden yardım alarak burada nelerin olabileceği, kitap kahramanının hangi olayları yaşayabileceğini tahmin etmesini isteyin. Ayrıca kahramanın bazı durumlarda ne yapması gerektiği gibi çocuğunuzu düşünmeye sevk edecek ve onu olay örgüsünün içerisine çekecek şekilde sorular sorun. Bu sayede çocuğunuzun hayal dünyasını daha fazla çalıştırmasını sağlayabilirsiniz.
Bununla birlikte çocuğunuzla okumaya karar verdiğiniz kitapları birlikte seçmeye çalışın. Çocuklar kitabın rengine ve görsellerine bakarak tercih yaparlar. Siz de içeriğine bakarak ona uygun bir eser olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Çocuğunuzun odasını veya evinizin uygun köşelerini kitap ve dergilere açın. Böylece çocuğunuz kitapla daha fazla yakınlaşır ve hayatının her döneminde kitaplara yer açması gerektiğini anlayabilir.