Çocukların gelişimine önemli katkı sağlayan oyuncaklar, yanlış seçilmeleri halinde tam tersi bir etki gösterebilir. Özellikle çocuğunuzun becerilerine uygun olmayan bir oyuncak temin etmeniz halinde çocuğun oyuncağa yenilmesi gibi durumlar ortaya çıkar. Bu durum özgüvensizlik ve huzursuzluk yaratırken çocuğunuzun eğlenmesinin önüne geçebilir.
Yapmanız gereken şey çocuğunuzun yaşını dikkate almak, becerilerini önemsemek ve gerçekten hayal dünyasını zenginleştiren bir oyuncak tedarik etmektir. Anne babaların temin ettikleri oyuncaklar çocuğun zihinsel yeteneklerini geliştirmeli gibi bir tutum de oldukça yanlıştır. Unutmamanız gereken nokta çocuğunuzu eğlendiren her şeyin onun hayal dünyasına katkı sunmasıdır.
Oyuncak seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar
Oyuncak temin ederken bilmeniz gereken detayları şöyle özetleyebiliriz:
1. Çocuklar hayal dünyaları içerisinde yaşarlar ve hayal dünyası çocukların gerçek dünyaya adapte olmasını sağlayan bir sahne gibidir. İşte anne babaların yapması gereken bu sahneyi biraz daha çocuk için ilgi çekici kılacak biçimde şekillendirmektir. Bunun için çocuğunuzun nelerden hoşlanabileceğini düşünerek veya bizzat onun isteklerini dikkate alarak oyuncak seçimi yapmalısınız.
2. Oyuncak seçerken çocuğunuzun yaşına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Her yaş çocuk için ilgi alanı oldukça farklı olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşı büyüdükçe eskiyen oyuncaklar ilgisi dışına çıkar ve onun seviyesinin altında kalır. Bunu dikkate alarak oyuncaklar üzerinde yazan yaş sınırlarını dikkate almanızda fayda var. Böylece çocuğunuza en doğru oyuncak konseptini seçebilirsiniz. Böylece daha güvenli bir oyuncak seçimi yapmanız mümkün olacaktır.
3. Elbette oyuncağın sağlam olması gerekir. Çocuklar oyuncaklarına yeri geldiği zaman sert davranma eğilimi içerisinde olabilir. Bu durum gerçek hayattan öğrendiklerini oyuncakları üzerinde test etme ve nasıl bir duygu oluşturduğunu hissetme adımının bir yansımasıdır. Dayanıklı olmayan oyuncakların kısa sürede deforme olması mümkündür. Aynı zamanda sağlam malzemeden yapılan oyuncaklarda renklendirme gibi diğer işlemlerin de çocukların sağlığına zarar vermeyen yapıda olması gerekir. Oyuncağın güvenlik sertifikalarına sahip olup olmadığını etiketine bakarak kontrol edebilirsiniz.
4. Son zamanlarda fonksiyonel özelliklere sahip oyuncakların ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Aslında lego tarzı oyuncak modelleri çok eskiye dayanan bir geçmişe sahip. Bugünse bu türde çok farklı formatlarda oyuncaklar bulmak oldukça kolay. Bunların diğer oyuncaklardan farkı çocuklara sınırsız bir yaratıcılık alanı sunmasıdır. Bu tarz oyuncaklar sayesinde çocukların ilgisini daha fazla oyun alanında tutmanız kolaylaşmaktadır.
5. Çocukları ürküten oyuncak tasarımlarından uzak durulmasında fayda var. Süper kahraman gibi oyuncaklar, özellikle çok küçük yaştaki çocuklar için uygun bir tercih değildir. Ayrıca oyuncak seçiminde anne babanın da katılabileceği grupça oynanabilen türdeki oyuncakları da dikkate almanızda fayda var. Grup halinde oynanan oyunlar, çocukların sosyal iletişim ve gelişimi açısından önemlidir.
6. Oyuncağın çocuğun kas yapısına uygun olmasına dikkat edebilirsiniz. Aşırı ağır oyuncaklar, çocuğunuza zarar verebilir. Ayrıca şekil itibariyle sivri köşelere sahip oyuncaklar uygun değildir. Daha kavisli köşelere sahip olanları tercih etmelisiniz.
7. Oyuncak satın alırken sizi en doğru şekilde yönlendirecek işaretlerden biri CE’dir. Bu işaret, ilgili ürünün çocuklar için güvenli olduğunu ve onlara zarar vermeyen hammaddelerden yapıldığını gösteren bir işarettir. Ayrıca bebeğiniz için aldığınız oyuncakların yüksek sesli olmamasına da özen göstermelisiniz. Bu durum çocuğun işitme kaybı yaşamasına neden olabilir. Eğer aldığınız oyuncak sesi çok yüksekse hoparlör kısmını bantlayarak sesin etkisini normal düzeye getirebilirsiniz.
8. Bazı oyuncaklar mıknatısa sahiptir. Özellikle çocuklar bu tip oyuncakları ilginç bulabilir. Ancak 6 yaşından küçük çocuğunuza temin ettiğiniz oyuncağın mıknatısa sahip olmadığından emin olmanız gerekir.
9. Oyuncak kırıldıysa veya bozulduysa atılması gerekir. Ayrıca oyuncakların ambalaj ve poşet gibi paketlendikleri eşyalarla çocukların oynamasına izin vermemeye özen göstermelisiniz.
10. Grupça oynanan oyuncaklar sayesinde aktivite sırasında anne babanın çocuğunu gözleme şansı olur. Böylece herhangi bir yanlış deneyiminde düzeltme, güzel hareketlerinde de destekleme ile çocukların kendilerine olan güvenine katkı sağlanabilir.
Çocuğunuzun Yaşına Göre Oyuncak Seçiminde Bilmeniz Gerekenler
Her anne baba, oyuncak seçiminde yaşın öneminin farkındadır. Hangi yaşa hangi oyuncak türünün uygun olup olmadığını belirlemek de oldukça basit. Örneğin, ilk dönemde bebeğinizin görme ve işitme duyuları çok daha ön plandadır. Bu nedenle bu süreçte onun görme ve işitme duyusunu destekleyici oyuncaklara yönelmeniz gerekir. Bu dönemde renkli ve eğlenceli toplar da kullanılabilir. Özellikle yerde yuvarlandığında ses çıkaran renkli toplar, bebeklerin dikkatini daha fazla çeker ve top yuvarlandıkça sesi ve top üzerinde yanan ışıkları takip eder.
Oturmaya başladığı dönemdeyse bebeğin çevresi bir anda büyümeye başlar. Bu süreçte daha fazla merak ve keşfetme eğilimi ile emekleyerek kas gelişimini devam ettirir. Genellikle bu dönemler nesneleri çekme, kavrama, hatta ağzına götürme dönemidir. Bu dönemde bebeğinizin kavrama becerilerini destekleyen objelerden oluşan oyuncaklar temin edilebilir. Bunların bebeğiniz tarafından yutulmayacak büyüklüğe sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Emekleme döneminde hareket eden oyuncaklar daha doğru bir tercih olabilir. Böylece çocuğun hareket etmesi teşvik edilerek kas sisteminin gelişimi desteklenir. Ayrıca bu dönemde bebekler yürüteç de kullanmaya başlayabilir. Yürüteç kullanımı onların daha çabuk yürümelerine katkı sağlar. Aynı zamanda etraflarını keşfetmeleri ve kendilerini daha iyi hissetmeleri için de yararlı bir araçtır. Yürüteçle bebeğinizin dolaşmasına izin verirken etrafta ona zarar verecek bir eşyanın olmadığından emin olmalısınız.
Yürümeye başlayan çocukların etrafını keşfetme güdüleri artık pik yapar. Bu durum özellikle ev eşyalarına yönelmelerine, çekmeceleri karıştırıp dağıtmalarına kadar varan yaramazlıklarla sonuçlanabilir. Bebeklerin bu keşif yolculuğunu kontrol altında tutmanın yolu kule gibi değişik şekiller yapabilecekleri modüler oyuncaklardır. Böylece bunları bir yerden bir yere taşıyabilir, değişik şekiller yapabilir, söküp takma gibi aktivitelerle ince motor becerilerini geliştirebilirler.
Bebeklerin sağlıklı gelişimine yardımcı oyuncakları eğitici oyuncak kategorisinde inceleyebilirsiniz.