Refleksoloji Nedir?
REFLEKSOLOJİ NEDİR? OTİZM VE SEREBRAL PALSİ TEDAVİSİNDE YENİ UMUT: REFLEKSOLOJİ
Refleksoloji M.Ö 3000 yıllarına dayanan bir yöntem. Son dönemlerde de özellikle otizmli ve serebral palsili çocuklara yönelik olumlu etkileriyle dikkat çekiyor. Basitçe "ayak masajı” olarak tanımlansa da refleksoloji, bundan çok daha fazlası. Çünkü tarihi Milattan Önce 3000 yıllarına uzanan bu alternatif yöntem aslında tüm vücudumuzu etkiliyor ve birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Son dönemlerde de özellikle otizmli ve serebral palsili çocuklara yönelik olumlu etkileriyle gündeme gelen refleksolojinin temeli "Ayaklar bedenin aynasıdır” felsefesinde gizli. Dengeleyici ve tamamlayıcı tedaviler arasında sayılan refleksolojiye göre, vücuttaki her organın ayağımızdaki bir bölgeye denk geliyor. Bu bölgelere uygulanan baskı ve özel tutuş teknikleri de organları etkiliyor. Kısaca, ayak tabanındaki sinir uçları uyarılarak işleyişinde sorun olduğu düşünülen organın düzgün çalışması hedefleniyor.
BEYNİN ESNEKLİĞİNİ GELİŞTİRMEYE YARDIMCI!
Doğum anında ya da sonrasında beynin oksijensiz kalması ve hasar görmesi nedeniyle oluşan serebral palsi, gözlerde kayba, boynu tutamama, kaslarda istemsiz kasılmalar, kollarda ve bacaklarda hareket kısıtlılıkları, gelişim geriliği gibi sonuçlarla kendini gösteriyor. Konunun uzmanları merkezi sinir sistemini kullanarak beyne uyarı gönderen ve yeni hücre bağlantıları sağlayan bu yöntemin, bu yolla vücutta iyileşme sürecini de başlattığını belirtiyor. Bu açıklama da refleksolojinin serebral palsi gibi merkezi sinir sistemini etkileyen durumlarda nasıl işe yaradığını anlamaya da yardımcı oluyor. Yani refleksoloji ile beyinde yeni bağlantılar (sinapslar) oluşması, beynin sağlam bölgelerinin hasarlı kısımlara ait fonksiyonları üstlenmesi sağlanıyor. Bu durum da nöronal plastisite yani sinir hücrelerinin esnekliği olarak tanımlanıyor. Özellikle beyin esnekliğinin yoğun olduğu 5-6 yaş döneminde nöronların yeniden organize olma becerisi yüksek olduğundan bazı işlevlerin kazanılması mümkün oluyor.
Çocukların adım atması kolaylaşabiliyor!
Refleksoloji beynin çalışması istenen yarıküresinin hangisi olduğuna bağlı olarak uygulanır. Sağdan uygulandığında beynin sol yarıküresi etkinlik gösterir. Soldan uygulandığında ise sağ beyin aktifleşir. Örnek vermek gerekirse, sağ ayağa uygulandığında konuşma merkezi siniri uyarılır, sol ayaktan da bağırsak siniri. Serebral palsili çocuklarda refleksoloji kullanımında normal olmayan duruş ve hareketlerin düzeltilmesi amaçlanıyor. Sahip olan becerilerin güçlendirilmesi ve yenilerinin öğretilmesi, yürüme ve konuşma merkezinin uyarılarak aktif edilmesi de amaçlar arasında. Çalışmalar da refleksoloji ile serebral palsili çocukların adım atmasının ve konuşmasının sağlanabildiğini, algısının artırıldığını gösteriyor. Yaşamının ilk aylarında tüm gelişmesi normal bir şekilde devam eden çocuklar, ilk yaşın ortalarından itibaren göz teması kurmamaya, konuşmamaya başlıyor, gelişimlerinde gerileme oluyor. Refleksoloji yöntemi uygulanan otizmli çocuklarda sindirim sorunlarının düzeldiği, göz teması kurabildikleri ve davranışlarında düzelme görüldüğü belirtilirken konuşmada iyileşmenin de sıklıkla görülen bir durum olduğu savunuluyor. Ancak uzmanlar her iki durumda da yani serebral palsili ya da otizmli çocuklarda refleksoloji seanslarının düzenli ve uzun bir periyotta yapılması gerektiğini vurguluyor.
Malzeme seçimine dikkat!
Refleksoloji seansları duruma göre 15-30 dakika sürebiliyor. Bu esnada çocukların kendilerini rahat hissedecekleri bir zeminde oturmaları ya da uzanmaları önemli. Tedavi amacına uygun özellikler taşıyan ve sakinleştirici görseller içeren oyun matları, refleksoloji uzmanlarının tercihi oluyor. Çocukları darbeye karşı koruyan, temas ve sürtünmede cildin tahriş olmasını engelleyen, antialerjik ve antibakteriyel özellikleriyle bedensel sağlığı koruyan oyun matları, bu bütünleyici tedavi yönteminin daha güvenli bir ortamda yapılmasına da destek oluyor. Sakin desenli oyun matlarını incelemek için tıklayın!
Etiketler: Refleksoloji
Ekim 30, 2023
Listeye dön