Rüya beslenmesi, yenidoğan bebeği olan ebeveynlerin çok sık karşılaştığı bir kavramdır. Siz de bebeğinizin uyku düzenini kurmak ve gece uyanmadan beslenmesi için bu yöntemi uygulamak istiyorsanız, yazımızı detaylıca okuyun. "Dream feeding" denilen ve rüya beslenmesi, rüya öğünü gibi isimlerle de anılan durumu en detaylı haliyle açıklıyoruz.
Rüya Beslenmesi (Dream Feeding) Nedir?
Bebeklerde rüya öğünü, son yıllarda ortaya çıkan ve daha çok bebeğin uyku düzenini bozmamak adına yapılan bir uygulamadır. Son yıllarda popüler olması sebebiyle anne babalar çokça "rüya öğünü nedir?" sorusunu sorar oldu. "Dream feeding" denilen kavram, tamamen bebeğin gece uykuda beslenmesi anlamına gelir.
Rüya öğünü saatlerini belirleyerek bebeğiniz uyanmadan önce mamasını yedirmeli ya da meme vermelisiniz. Uykusunda karnını doyurmalısınız ki uyanıp huzursuz olmasın ve tekrar uykuya dalmakta sıkıntı çekmesin.
Rüya Beslenmesi Neden Tercih Ediliyor?
- Uyku Düzeninin Korunması: Bebeğin uyku düzenini bozmadan beslenmesini sağlar.
- Huzurlu Uyku: Bebeğin uykuda karnını doyurmak, huzursuz olup uyanmasını ve tekrar uykuya dalmakta sıkıntı çekmesini önler.
- Çalışan Anne Babalar İçin İdeal: Özellikle çalışan anne babalar için gece beslenmesi, uykunun bozulmamasını desteklemesi açısından çok tercih edilmektedir.
Bebeğiniz rüya beslenmesine olumlu yaklaşırsa bunu devam ettirebilirsiniz. Bazı bebekler için uykuda beslenmek zor olabiliyor.
Rüya Beslenmesi Nasıl Yapılır?
Bebeğiniz 4 aylık olduğunda artık 11-12 saat hiç uyanmadan uyuyabilir. Ancak bu süre onun beslenmesi için uzun bir zaman dilimidir. Bu yüzden gece en az iki kez beslenmesi gerekir. Uykusundan acıkmış olarak uyanan bebek huzursuz olabilir. Bebeğinizin uyanma saatinden önce onu uykuda beslemelisiniz. Uyanmadan yerine koyduğunuz bebeğiniz, kesintisiz olarak uykusunu alacak ve siz de daha iyi dinlenebileceksiniz.
Yenidoğanlarda Rüya Beslenmesi
Yenidoğan bebeklerde bu durum söz konusu olamaz. Yenidoğanlar sık sık ve az az beslenmek isterler, bu yüzden dünyaya uyum sağlama sürecinde rüya beslenmesi uygun olmayacaktır. 4 aylık olan bebeklerde rüya öğünü verilir, ancak gelişimini tehdit eden bir sorun yoksa buna izin verilir. Bu yüzden doktorunuza rüya öğünü yapmak istediğinizi, bebeğiniz için uygun olup olmadığını sorun.
Rüya Beslenmesi Uygulaması
- Uyku Saati: Bebeğiniz her zamanki uyku saatinde uyutulur.
- Beslenme Düzeni: Ayına göre beslenme düzeni ne şekilde ise saat aralıklarını siz belirleyebilirsiniz.
- Uyanmadan Besleme: Bebeğinizin uyanmasını beklemeden onu besleyin. REM uykusuna geçtiğinde beslenmesi yapılır. REM uykusu sırasında bebeklerin elleri kolları oynar, gözleri hareket eder, derin ve uzun nefeslerle uyurlar. Bu durumda rüya beslenmesi için uygun zaman olabilir.
- Güvenlik Önlemleri: Mamanın ya da sütün boğazına kaçmamasına özen gösterin. Rüya beslenmesi yaparken bebeğinizin güvenliğini üst düzeyde tutun.
Bebeklerde Rüya Beslenmesinin Faydaları Nelerdir?
Rüya beslenmesi olarak da bilinen bu yöntemde birçok fayda bulunmaktadır. İşte bu yöntemin sunduğu bazı önemli avantajlar:
Bebeğiniz İçin Faydalar
- Bebeğiniz sağlığı için yeterli beslenmeyi yapacaktır. Acıkması ya da uykusunu bölmesi gerekmeden beslenerek dinlenmeye devam edecektir.
- Bebekler bu yöntemle uyku düzenini oluşturmaya başlar. İlk aylarda oluşan uyku düzeni sayesinde bebeğin hayatı boyunca düzenli bir uyku döngüsü olacaktır.
Ebeveynler İçin Faydalar
- Her uyandığında meme ya da biberon vermek, ebeveynleri çok yoran bir duruma dönüşebilir. Rüya öğünü, bu durumu önleyerek ebeveynlerin daha iyi dinlenmesini sağlar.
- Bebekte meme bağımlılığını da önler. Bebek, beslenmek için değil, sadece uykuya geçmek için meme ya da mama isteme alışkanlığı geliştirebilir. Rüya öğünü, bu durumun da önüne geçer.
- Rüya öğünü sayesinde bebeğin uyku süresi uzar ve ebeveynler de daha iyi dinlenebilir. Dinlenmiş ebeveynler, bebeğiyle daha iyi ilgilenebilirler.
Rüya Beslenmesi ile Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Etkilenir?
4. ay itibariyle rüya beslenmesi yapabileceğiniz bebeğinizin tam da bu evrede uyku düzeni oluşmaya başlayacaktır. Yukarıda bahsedildiği üzere, meme ya da mama bağımlılığını oluşturacak alışkanlıkları kazanmaması adına uykuya destekli olarak geçmemesi gerekir.
Bebekler bu süreçte içgüdüsel olarak sütünü içecek, karnı doyacak ve böylece uyku süresi uzayacaktır. Uykuya destekli şekilde geçmediği ve acıkma durumu olmayacağı için uzun uykular uyuyacaktır. Bu da ilerleyen aylarda daha rahat bir uyku düzeni sunacaktır.
Aylar geçtikte gece beslenmesini teke düşürüp daha sonra kaldırabilirsiniz. Bebeğinizin isteği doğrultusunda gece beslenmesine karar verebilirsiniz ancak 4 aya kadar uyanık ya da değilken sürekli beslenmeli 4 aydan sonra ise belirli aralıklarla beslenmesine devam edilmelidir.
Rüya beslenmesi bebeğinizin uyku düzenini etkilemede etkin bir rol üstlenir. Bebeğinizin uyanma saatinden önce onu uykuda besleyerek, uyandığında huzursuz olmadan beslenmiş ve dinlenmiş olmasını sağlarsınız. Bu yöntemle hem bebeğinizin hem de sizin uyku düzeniniz daha sağlıklı bir hale gelir.